Televiziunea chiliana a difuzat joi seara primele imagini video cu minerii blocati de 21 de zile intr-o mina din orasul San Jose, la o adancime de 700 de metri, relateaza France 24. Cei 33 de barbati, calmi si increzatori, fac o emotionanta pledoarie pentru meseria de miner.

"Aici, dragi colegi, sunt profesionisti. Avem electricieni, mecanici, este si seful nostru care este un foarte bun proiectant, avem operatori extraordinari", spune unul dintre mineri.

"Vreau sa stiti ca, de o maniera sau alta, ne vom organiza, impreuna cu seful de echipa, pentru a participa sau ajuta de aici, de jos, cu instrumentele si elementele de care dispunem, pentru a usura lucrurile", a adaugat el, referindu-se la operatiunile de salvare, care constau in forarea unui tunel.

Potrivit autoritatilor chiliene, salvarea minerilor ar putea dura trei sau patru luni.

"Este un mesaj pentru toata lumea. Familia minerilor, prieteni, nu mai este familia pe care o stiam acum o 100 sau 150 de ani. Astazi, minerul este un miner educat, un miner care poate vorbi".

"Este un miner de care puteti fi mandri si care se poate aseza la orice masa din Chile", a adaugat el, inainte de a transmite "un sarut catre toti chilienii", in aplauzele colegilor sai.