Armata Coreei de Nord a amenintat ca va lansa "represalii severe" impotriva Coreei de Sud, pentru exercitiile militare comune cu Statele Unite din aceasta saptamana, transmite AFP.Presedintele sud-coreean a declarat duminica intr-un discurs ca cele doua state trebuie sa urmareasca o "reunificare pasnica".

Armata si poporul din Nord vor raspunde cu atacuri "nemiloase" aliatilor, "asa cum a anuntat deja acasa si in afara granitelor", a declarat un purtator de cuvant al armatei, citat de presa de stat.

"Opozitia militara a Nordului va fi cea mai severa pedeapsa pe care a cunoscut-o cineva in lume", a spus el.

Avertizarea vine la o zi inainte de lansarea unor exercitii militare comune ale trupelor sud-coreene si americane care vor dura 10 zile.

Presedintele sud-coreean facuse insa un apel la pace si reunificare.

"Este timpul ca Phenianul sa priveasca direct realitatea, sa faca o schimbare curajoasa si sa vina cu o decizie drastica. Cele doua Coree trebuie sa depaseasca statutul actual de diviziune si sa avanseze catre telul reunificarii pasnice," a spus Lee Myung-Bak, intr-un discurs in care de celebrare a eliberarii Coreei de ocupatia japoneza in 1945.

Pe de alta parte, Lee a avertizat ca nu va tolera provocari militare de la tara vecina.

"Nordul nu trebuie sa se aventureze niciodata sa lanseze o alta provocare, iar noi nu o vom tolera daca o fac din nou," a spus el.

Lee a propus un plan de reunificare si a sugerat o taxa in vederea costurilor care se asteapta in cazul in care acest lucru se va intampla.

"Astazi, relatiile inter-coreene au nevoie de o noua paradigma," a spus presedintele, care a lansata ideea ca cele doua state sa formeze o "comunitate de pace".