Franta este blocata joi din cauza mai multor proteste organizate de sindicate la nivel national fata de reforma sistemului de pensii si cresterea varstei de pensionare de la 60 de ani la 62, informeaza Reuters. Majoritatea angajatilor din serviciile de transport nu au venit joi la serviciu, iar profesorii si functionarii publici sunt asteptati sa se alature miscarii.

Aproximativ 200 de demonstratii sunt planificate in toata tara. Sindicatele vor organiza o greva generala in septembrie, cand legea ajunge in Parlament.

Guvernul a dezvaluit un plan de reforma a sistemului de pensii saptamana trecuta, spunand ca fara schimbari majore sistemul va inregistra un deficit de 100 miliarde de euro pana in 2050.

Guvernul doreste sa introduca si taxe noi pentru veniturile mari si sa extinda perioada de contributie la 41 de ani si trei luni, de la 40,5 ani, in incercarea de a corecta deficitul fondului de pensii, care este prognozat la 32 de miliarde euro in 2010. Franta cheltuie 14,4% din PIB cu plata pensiilor.

Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca spera ca aceasta reforma sa convinga investitorii ca este dedicat sa pastreze rating-ul de tara al Frantei la AAA.

Cresterea varstei de pensionare este aproape un tabu in tara in care pensionarea la 60 de ani reprezinta un drept de baza al omului.

Franta are 15,5 milioane de pensionari, dintr-o populatie de 65 de milioane.