Presedintele Barack Obama a declarat ca dezastrul ecologic provocat de scurgerea de petrol din Golful Mexic va avea acelasi impact asupra psihicului S.U.A ca atacurile de la 11 septembrie, informeaza BBC. Obama se afla luni intr-o vizita in statele afectate de mareea neagra - Alabama, Mississippi si Florida, a patra in zona.

"In acelasi mod in care viziunea noastra despre vulnerabilitati si politica externa a fost schimbata profund de (atacurile de la) 9/11, cred ca acest dezastru va schimba modul in care gandim despre mediu si energie pentru multi ani care vor urma", a declarat Obama, intr-un interviu pentru site-ul american Politico.

Presedintele american va petrece noaptea in zona afectata, urmand ca marti sa sustina o declaratie la Casa Alba, in care va rezuma urmatorii pasi pe care administratia sa ii va face in rezolvarea crizei, care dureaza de aproape doua luni.

Compania British Petroleum a plasat un "capac" de siguranta pe sonda de extractie din Golful Mexic la inceputul lunii si pana saptamana trecuta a reusit sa colecteze aproximativ 15.000 de barili de petrol pe zi. Se estimeaza ca aproximativ 40.000 de barili de titei s-au scurs in fiecare zi pana cand BP a reusit sa plaseze carcasa de beton deasupra putului de extractie.

BP a anuntat ca incearca sa isi dubleze capacitatea de colectare pana la jumatatea lunii iulie.

"Una dintre cele mai mari provocari pentru mine mergand inainte este sa ma asigur ca am tras invatamintele potrivite din acest dezastru", a declarat Obama, care va avea miercuri o intalnire cu presedintele BP, Carl-Henric Svanberg.

Obama a precizat ca este momentul pentru Statele Unite sa inceapa sa faca tranzitia catre o economie care sa nu se bazeze pe titei si sa investeasca in noi moduri de a face afaceri in ceea ce priveste sectorul energetic.

Pe 20 aprilie, platforma petroliera "Deepwater Horizon" din Golful Mexicului, detinuta de compania British Petroleum, a explodat in lungul coastei statului Louisiana si a ucis 11 muncitori. Doua zile mai tarziu, s-a scufundat si apoi a fost descoperita o fisura in putul de extractie, provocand ceea ce ar putea deveni cea mai mare scurgere de petrol din istorie.