Un fals interviu cu un "reprezentant" al Fondului Monetar International, difuzat de o statie privata de radio de la Sofia, a provocat scandal in Bulgaria, transmite Novinite. Hugh Jason, care a fost prezentat drept reprezentant al Developing Markets Department din cadrul FMI (un departament care nu exista in realitate), a vorbit despre masura radicala de a introduce in circulatie euro, in paralel cu moneda nationala, leva.

Novinite scrie ca interviul s-a dorit a fi o farsa de 1 aprilie, insa postul de radio nu a precizat acest lucru.

Hugh Jason a declarat pentru postul de radio Darik ca "noi credem ca este o idee buna ca Bulgaria sa introduca euro in circulatie, in paralel cu leva. Nu va fi o sarcina foarte dificila, deoarece Bulgaria are un regim valutar fix, stabilit de consiliul monetar". Reprezentantul fictional al FMI a spus ca adoptarea euro va ieftini tranzactiile comerciale si va reduce dobanzile.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a precizat ulterior intr-un comunicat: "intr-o declaratie facuta azi, o persoana numita Hugh Jason a facut cateva declaratii despre economia Bulgariei. Vreau sa mentionez ca aceasta persoana nu este un reprezentant al FMI. Declaratiile sale sunt o gluma de 1 aprilie. Nu apreciem utilizarea incorecta a numelul FMI".

La randul sau, Banca Nationala a Bulgariei a difuzat un comunicat in care califica "inacceptabila" folosirea unor astfel de "glume periculoase" ce se bazeaza pe "frica oamenilor".

"Aceasta idee absurda utilizeaza incorect, la un mod grosolan, numele unei institutii globale extraordionar de influenta, cum este Fondul Monetar International, a carei autoritate are un impact direct asupra pietelor financiare mondiale", se precizeaza in comunicatul Bancii Nationale de la Sofia.