Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, impreuna cu presedintele Mahmoud Ahmadinejad, au acuzat Statele Unite de "complot" si au declarat ca victoria pe care a obtinut-o conducatorul tarii este de "necontestat". Declaratia a venit la doar cateva ore dupa ce presedintele american Barack Obama a criticat guvernul iranian cu privire la raspunsul violent fata de protestele de anul trecut de dupa alegerile prezidentiale, scrie New York Times.

"Nu puteti sa va exprimati dorinta de pace si prietenie, iar in acelasi timp sa complotati si sa credeti ca puteti influenta natiunea iraniana", a declarat liderul iranian, adresandu-i-se presedintelui Obama. Acesta a subliniat faptul ca autoritatile iraniene supravegheaza cu mare atentie "atitudinea ostila" a Statelor Unite.

"Vorbiti despre drepturile omului si in acelasi timp puneti la indoiala elanul imens al poporului iranian la prezidentiale si sustine grupul agitatorilor. Nu va este rusine", a intrebat liderul iranian.

Conform unei traduceri facute de Reuters, ayatollahul Khamenei a declarat, in cadrul unui discurs rostit la Mashhad, in nordest-ul tarii, pe un post de televiziune national, ca "Uneori, guvernul Statelor Unite poate fi asemanat cu un lup sau cu o vulpe datorita atitudinii arogante si agresive, insa in anumite circumstante au o atitudine total opusa".

"Guvernul SUA a incercat sa porneasca un razboi civil in Iran, insa populatia a fost vigilenta", a mai adaugat liderul iranian.

Conform site-ului Press TV, ce a publicat o traducere in limba engleza a discursului liderului iranian, Khamenei a afirmat ca alegerile din iunie anul trecut reprezinta un "moment foarte important din istorie". Presedintele american a fost acuzat ca a luat "cea mai proasta pozitie" dupa alegerile castigate de presedintele Mahmoud Ahmadinejad al caror rezultat este contestat de opozitie.

Agentia de stiri Fars News a mai adaugat ca presedintele Ahmadinejad considera alegerile din luna iunie un exemplu de democratie pentru intreaga lume.

Ahmadinejad a mai declarat ca Iranul este hotarat sa continue activitatile nucleare. "Iranul a obtinut succese importante in domeniul nuclear, spatial, al sanatatii si al economiei, iar guvernul este dispus sa se foloseasca de toate atuurile tarii pentru a progresa cu o viteza din ce in ce mai mare".

In discursul rostit de Obama cu ocazia Anului Nou iranian, presedintele american a spus ca "propunerea sa de dialog si contacte diplomatice se mentine", dar Guvernul iranian a ales "sa se izoleze".