China a cerut joi Uniunii Europene sa ridice embargoul asupra vanzarilor de arme, o posibilitate evocata de Spania, tara care ocupa presedintia prin rotatie a UE. "Cerem ridicarea embargoului pe arme, pentru a pune capat prejudiciului politic provocat Chinei si pentru a asigura respectarea drepturilor sale", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Ma Zhaoxu, citat de AFP.

"Speram ca Uniunea Europeana va lua cat mai curand o decizie politica si va ridica imediat, in mod neconditionat si complet, embargoul impotriva Chinei, eliminand obstacolele din relatiile China-UE", a precizat el. "Emargoul asupra armelor este impotriva tendintei globale si a parteneriatului strategic China-UE", a continuat Ma Zhaoxu.

Marti, seful diplomatiei spaniole, Miguel Angel Moratinos, a declarat ca Spania "cantareste argumentele pro si contra" in ceea ce priveste ridicarea embargoului, reamintind ca UE a fost de acord inca de acum cativa ani sa "revizuiasca aceasta decizie". "Suntem constienti de noul rol pe care China il joaca" astazi si trebuie "sa avem cel mai bun dialog posibil" cu Beijingul si "sa studiem daca circumstantele permit" o ridicare a embargoului, a continuat acesta.

Embargoul asupra armelor a fost impus Chinei dupa violenta represiune a manifestantilor din 1989 din piata Tiananmen.