Parlamentul iranian a cerut guvernului de la Teheran sa realizeze un plan de reducere a cooperarii cu Agentia internationala de energie atomica (AIEA). Decizia vine la doua zile dupa ce Consiliul AIEA a emis o rezolutie prin care critica dur activitatile nucleare ale Iranului si cere suspendarea constructiilor desfasurate la noua instalatie din localitatea Qom, informeaza Reuters.

"Din cauza comportamentului marilor puteri ale lumii, guvernul ar trebui sa realizeze acest plan de reducere a nivelului de cooperare dintre Iran si agentie", au anuntat parlamentarii iranieni. Parlamentul poate obliga guvernul sa-si schimbe nivelul de cooperare cu AIEA.

Vineri, pentru prima data Rusia s-a alaturat Statelor Unite ale Americii in sustinerea unei rezolutii impotriva Iranului condus de Mahmoud Ahmadinejad. 25 dintre cei 35 de membri ai Agentiei au votat rezolutia. Rusia si China s-au alaturat Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei si Germaniei intr-o luare de atitudine ce reflecta ingrijorarile comunitatii internationale cu privire la obiectivele programului nuclear iranian.

Casa Alba a declarat ca "votul coplesitor" de vineri intareste pozitia unitara a comunitatii internationale in privinta activitatilor nucleare ale Iranului, in timp ce ministrul de externe al statului islamic neaga in continuare faptul ca tara sa urmareste construirea armelor atomice si afirma ca rezolutia AIEA este "un gest formal, de fatada, si cu scop precis, menit sa exercite presiune asupra statului iranian".