Cinci barbati care au fost pusi sub acuzare pentru rolul lor in organizarea atacurilor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite vor fi judecati intr-un tribunal civil din New York, a anuntat vineri procurorul general, citat de AFP. Eric Holder a spus ca autoritatile vor cere pedeapsa cu moartea pentru cei cinci.

Cei cinci acuzati "vor fi adusi la New York pentru a explica faptele comise intr-o sala de judecata aflata la cateva strazi distanta de locul in care se aflau Turnurile Gemene", a declarat Holder, adaugand ca "e increzator in capacitatea instantelor noastre de a le oferi celor acuzati un proces drept".

Khalid Sheikh Mohammed si alti patru barbati, toti aflati in prezent in inchisoarea de la Guantanamo Bay, vor fi judecati de Tribunalul districtului de sud din New York.

Holder a spus ca alti cinci suspecti de terorism, detinuti la baza americana din Cuba, vor fi judecati de tribunale militare. Eric Holder a mentionat ca va cere procurorilor din subordinea sa sa ceara pedeapsa cu moartea pentru "aceste crime ingrozitoare".

Procurorul general a tinut si sa raspunda celor care critica aducerea suspectilor de terorism pe teritoriul american. "Departamentul Justitiei are o istorie lunga, plina de succes in judecarea teroristilor pentru crime realizate impotriva natiunii noastre, in mod particular in New York", a declarat Holder.

El a spus ca cei cinci nu vor fi transferati in Statele Unite inainte de indeplinirea tuturor normelor legale.

Atacurile care au avut loc la 11 septembrie 2001 au provocat moartea a aproape 3.000 de persoane si ranirea altor peste 6.000. Mai multi teroristi arabi au deturnat patru avioane comerciale: doua s-au prabusit in Turnurile Gemene din New York, unul a lovit cladirea Pentagonului iar al patrulea a cazut in Pennsylvania, dupa ce pasagerii au incercat sa-i anihileze pe atacatori.