Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat ca Statele Unite ar trebui sa se abtina sa trimita si mai multi soldati pe frontul din Afganistan. Mai mult, masura la care ar trebui sa recurga acum Washingtonul ar fi sa-si retraga total trupele prezente in aceasta tara, a subliniat Gorbaciov, potrivit AFP.

Apelul fostului lider sovietic vine dupa ce, in urma cu doar o zi, seful Statului Major al trupelor SUA, generalul George Casey, a anuntat ca americanii au nevoie de mai multe trupe pe frontul Afganistan.

"Cred ca (Afganistan, n.red.) nu are nevoie de trupe suplimentare", a declarat Gorbaciov, precizand ca mai degraba este nevoie de "retragerea soldatilor din Afganistan". Ca lider al URSS in perioada 1985-1991, Gorbaciov a sprijinit retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Armata rosie invadase tara in 1979, pentru a se retrage total in 1989.

Potrivit lui Mihail Gorbaciov, Washington ar trebui sa incerce sa promoveze dialogul cu Kabul, pentru a pune capat "suferintelor deja prea indelungate ale poporului afgan".

Presedintele american Barack Obama nu a anuntat inca daca va trimite trupe suplimentare in Afganistan, asa cum i-a cerut si generalul Stanley McChrystal, cel care se afla la comanda trupelor americane si internationale.