Parlamentul irakian a adoptat duminica legea privind organizarea alegerilor parlamentare la inceputul anului 2010, informeaza Reuters. Legea proaspat adoptata are un rol dosebit de important pentru stabilitatea Irakului, tara pe care trupele americane se pregatesc s-o paraseasca.

Vicepresedintele Parlamentului irakian, Khaled al-Atiyya, a anuntat ca legea a fost aprobata cu 141 de voturi pentru dintr-un numar de 196 de deputati prezenti. Parlamentul numara 275 de locuri.

Legea a fost adoptata dupa cateva saptamani de discutii aprinse intre arabi si kurzi si in urma unor presiuni intense din partea ONU si, mai ales, a Statelor Unite.

"Dupa o lunga asteptare si eforturi intense, Parlamentul a reusit sa produca un text acceptat de toti privind legea electorala. Este vorba despre o reusita importanta pentru Parlament", a declarat inaintea votului Atiyya, scrie AFP.

Desi data scrutinului era prevazuta initial pentru 16 ianuarie, din cauza amanarii adoptarii legii pe fondul discutiilor din jurul acesteia, comisia electorala va trebui sa fixeze o noua data. . "Alegerile nu pot fi organizate la data prevazuta si o noua data va fi fixata", a avertizat Hamdia al-Husseini, membru al comisiei electorale.