Uniunea Europeana a lansat oficial, duminica, in cadrul celei de-a 61-a editii a Targului de Carte de la Frankfurt, biblioteca sa virtuala ce insumeaza 50 de ani de documente europene, in tot atatea limbi, anunta Ministerul Francez al Culturii.

In jur de 110.000 de publicatii si documente, ce insumeaza aproximativ 12 milioane de pagini - documente ale unor institutii, agentii si alte organisme comunitare din ultimii 50 de ani - au fost scanate si pot fi consultate si descarcate in biblioteca UE, costurile realizarii ei fiind estimate la 2,5 milioane de euro.

  • "Consider ca odata cu aparitia bibliotecii online, transparenta este totala", a declarat, pentru AFP, comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban. "Incepand din acest moment, nimeni nu se mai poate plange de dificultati in consultarea textelor legislative si a documentelor anexate", a adaugat el.

Cel mai vechi document din biblioteca este un discurs sustinut de Jean Monnet la sedinta inaugurala a Inaltei Autoritati a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului.

Biblioteca insumeaza texte in 23 de limbi vorbite in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar si in limbile chineza, rusa si alte 20 de limbi.