Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a anuntat miercuri ca il sustine pe fostul premier britanic Tony Blair pentru presedintia Uniunii Europene, relateaza presa italiana, citata de AFP.

"Sunt total de acord cu ideea dumneavoastra, eram de acord chiar inainte ca dvs. sa aveti aceasta idee", afirma, intr-o scrisoare publicata de "Il Foglio", Berlusconi, care se adreseaza fostului sau purtator de cuvant Giuliano Ferrara, in prezent director al cotidianului italian.

"Tony Blair are toate competentele necesare pentru a fi primul presedinte al UE, asa cum este el definit de Tratatul de la Lisabona, si pentru a fi nominalizat la aceasta functie imediat ce va fi posibil - juridic si politic - sa aplicam clauza care prevede innoirea guvernarii europene", adauga el.

"In acord cu numerosi alti sefi de stat si de guvern si in coordonare cu fortele vii din Parlamentul European, guvernul pe care il conduc si eu insumi ne vom mobiliza pentru ca o mare mostenire politica, realizata prin forta curajului, prin echilibru si prudenta (...) sa nu se disperseze", concluzioneaza Berlusconi.

Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, declarase, in 6 octombrie, ca Italia vede in Tony Blair omul care ar putea asigura presedintia UE, adaugand ca intelege "perplexitatea" anumitor tari fata de punctul sau de vedere.