Protestatari anti-globalizare s-au confruntat violent cu fortele de ordine in centrul orasului Pittsburgh, unde se desfasoara summit-ul G20, informeaza CNN. Demonstrantii au spart geamurile mai multor magazine, au dat foc la pubele si au aruncat cu pietre in politisti, care au raspuns cu gaze lacrimogene.

Confruntarile au avut loc joi dupa-amiaza, timp de mai multe ore, in cartierul Bloomfield din metropla americana. La violente au participat circa 300 de persoane, multe din ele avand masti pe fata, care erau inarmate cu pietre, bate si sticle.

Din cauza ca nu au fost lasati sa intre in perimetrul de securitate din apropierea centrului unde se desfasoara reuniunea, demonstrantii au spart vitinele unui restaurant fast-food, ale unui showroom BMW si ale unei banci.

Politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, efectuand mai multe arestari. Cativa demonstranti au vomitat din cauza gazelor, avand nevoie de ingrijiri medicale.

Unii dintre martori au afirmat ca politia a folosi gloante de cauciuc, insa autoritatile au negat acest lucru, precizand ca au utilizat dispozitive sonice pentru a-i indeparta pe manifestanti.

Autoritatile din Pittsburgh au luat masuri de securitate exceptionale inainte de summit-ul G20, dupa ce mai multe organizatii anti-razboi, anti-saracie si anti-globalizare au anuntat ca vor protesta pe strazile metropolei americane. Primarul Luke Ravenstahl a declarat ca "nu-si asuma niciun fel de risc", dupa ce intalnirea Organizatiei Mondiale a Comertului, organizata in urma cu 10 ani la Seattle, a fost marcata de confruntari violente

Manifestantii au declarat ca vor protesta impotriva "modului nedemocratic in care functioneaza G20, precum si impotriva deciziilor luate de grup, care afecteaza cele peste sase miliarde de locuitori ai planetei".

Mii de politisti locali asigura securitatea evenimentului, lor alaturandu-se alti 4.000 de ofiteri federali. Zona permisa protestelor este "delimitata strict", conform unui plan de securitate care va costa metropola in jur de 18 milioane de dolari.

La reuniunile G-20 participa liderii celor sapte state puternic industrializate (SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia) si din alte 12 state (Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonesia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Turcia si Coreea de Sud). UE este, de asemenea, membra a G20. Presedintii FMI si Bancii Mondiale participa, de regula, la aceste intalniri.