Politologul Evgheni Gontmaher, directorul Institutului pentru dezvoltare moderna, crede ca Rusia se afla intr-un moment de rascruce, iar soarta tarii ar putea fi decisa de unul dintre cei lideri carismatici ai momentului: Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski si Patriarhul Kirill. Pentru a intra in cercul restrans al carismaticilor. Medvedev trebuie sa treaca de la vorbe la fapte.

In momentul in care evolutia societatii se afla la o rascruce de drumuri, creste puternic rolul anumitor personalitati. Un exemplu concludent - Mihail Gorbaciov, argumenteaza el, in comentariul intitulat "Este nevoie de un nou Gorbaciov", publicat de cotidianul Vedomosti.

S-a gandit oare Gorbaciov ca va ajunge primul si ultimul presedinte al URSS? Putin probabil. Dupa toate probabilitatile, viitorul i se contura intr-o cu totul alta lumina - socialism cu fata umana, care va uni poporul sovietic multinational pe drumul spre viitorul luminos al comunismului.

Se poate discuta, desigur, daca URSS ar fi putut opta intre dezintegrare si posibilitatea de a-si continua existenta comunista, afirma Gontmaher.

Daca tentativa de lovitura de stat din august 1991, de readucere a URSS in trecut, ar fi reusit, pe harta lumii s-ar fi desenat o a doua Coree de Nord, de data aceasta insa pe o sesime din suprafata Pamantului.

Acum, ii multumim lui Gorbaciov care, voit sau nevoit, a schimbat mersul lucrurilor in Rusia in directia actuala. Au trecut 20 de ani. Si suntem nevoiti sa constatam ca Rusia se afla, din nou, "intr-un punct de bifurcatie", crede politologul rus.

Liderii Rusiei nu trebuie sa spere in norocul rusesc, ci sa ia o decizie care, in orice situatie, va distruge actuala configuratie socio-politica interna.

"Bifurcatia e foarte simpla: fie ramanem definitiv in urma statelor dezvoltate, in ghearele degradarii si saracirii, ceea ce oricum inseamna varianta nord-coreana, fie incercam sa ajungem din urma detasamentul fruntas, dand un nou suflu troicii ruse", sustine Evgeni Gontmaher.

Si, din nou, asa cum se intampla intotdeauna in istoria Rusiei, oameni concreti tin in mainile lor soarta a peste 140 milioane de oameni, care, fireste, pot iesi in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de acest tip de regim.

"Respect dreptul la optiune, dar, in conditiile Rusiei, o asemenea politica are sanse de izbanda, inscriind tara pe drumul democratiei? Sa recunoastem: sanse nu sunt", spune el, adaugand ca este probabila repetarea puciului din 91.

Din pacate, Rusia nu este Polonia, unde in spatele Solidaritatii s-a aflat cea mai mare parte a tarii si in fruntea caruia se aflau personalitati carismatice.

Putin are carisma, iar popularitatea sa este, mai degraba, de natura estetica decat rationala. De aceea oamenii il vor urma, indiferent de evolutii.

Mai sunt si alti carismatici in Rusia care pot infrunta inevitabilul? Da: Mihail Hodorkovski si patriarhul Kirill.

Eliberarea lui Hodorkovski poate deveni un moment crucial in istoria moderna a statului.

In ceea ce-l priveste pe seful Bisericii, nu este un om obisnuit, dar stie si ii place sa stea de vorba cu turma.

In acest triunghi se va produce, dupa toate probabilitatile, acea secunda de incertitudine istorica, la care Rusia este sortita sa ajunga in drumul ei catre un viitor - luminos sau intunecat, crede Gontmaher.

Dar Dmitri Medvedev?, se intreaba autorul, la finalul comentariului sau? Inca mai poate intra in cercul restrans al carismaticilor, dar numai daca trece de la vorbe la fapte.