Submarine nucleare rusesti au fost reperate in Atlantic, semn al "esecului" misiunii lor, au declarat pentru agentia Interfax surse apropiate de acest dosar. Echipajele de pe aceste submarine nu vor fi in niciun caz felicitate, au subliniat sursele citate.

"Daca submarine straine sunt reperate in apropiere de Statele Unite sau Canada, asta inseamna ca ele au fost demascate. Ceea ce echivaleaza cu esecul misiunii lor de lupta", au explicat sursele, potrivit AFP. "Este foarte putin probabil ca echipajele de pe submarinele reperate sa fie felicitate".

Ministerul canadian al Apararii a anuntat miercuri ca un avion militar canadian monitorizeaza doua submarine rusesti care se afla in misiune de patrulare in nordul Atlanticului si care fusesera si inainte reperate in largul coastelor Statelor Unite. Pentagonul a anuntat si el saptamana trecuta ca doua submarine din clasa Akula au fost reperate la aproximativ 320 de kilometri de coastele americane, in apele internationale.

Aceste nave rapide, care pot transporta rachete de croaziera, sunt submarine de atac folosite pentru "a culege" informatii sau pentru a proteja nave de razboi. In timpul razboiului rece, Moscova si Washington trimiteau in mod regulat submarine in largul coastelor adversarilor, pentru a supraveghea miscarile marinei adverse si pentru a intercepta comunicatiile militare.