Iranul a anuntat oficial Washingtonul, prin intermediul Elvetiei ce reprezinta interesele americane la Teheran, ca a incarcerat trei americani. Motivul detentiei: cei trei au intrat pe teritoriul iranian, prin Irak, a anuntat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat.

"Reprezentantul nostru in Iran, ambasadorul Elvetiei, a primit marti o notificare oficiala din partea guvernului iranian potrivit careia Teheranul a inchis trei americani", a declarat un purtator de cuvant al departamentului de Stat, Philip Crowley, citat de AFP. Generalul James Jones, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui american Barack Obama, a confirmat duminica seara ca a obtinut informatii privitoare la detentia a trei americani in Iran. Washington nu a primit, insa, pana marti, nicio comunicare oficiala din partea Teheranului.

Cei trei tineri au fost identificati de media americane ca fiind Shane Bauer, Sarah Shourd si Joshua Fattal. Ei au disparut pe 31 iulie, in timpul unui voiaj in regiunea muntoasa a Kurdistanului irakian, unde frontiera dintre Iran si Irak este foarte slab marcata.