UPDATE: Rusia se declara "satisfacuta" de refuzul Bangkok de a-l extrada pe Viktor Bout in SUA, a declarat marti un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe.

Justitia thailandeza a respins marti cererea de extradare a lui Viktor Bout, traficantul de arme rus supranumit "Comerciantul Mortii", in Statele Unite, unde este acuzat de terorism. "Curtea thailandeza a decis sa respinga cererea", a anuntat judecatorul Jitakorn Patanasiri, citat de AFP.

In varsta de 42 de ani, Viktor Bout a fost ofiter al fortelor aeriene sovietice si a fost arestat pe 6 martie 2008 intr-un hotel din Bangkok, dupa ce a fost prins de agenti americani in timp ce incerca sa vanda rachete si lansatoare de rachete liderilor de gherila ai Fortelor armate revolutionare din Columbia (Farc). Statele Unite sunt "dezamagite si intrigate" de respingerea cererii de extradare, a declarat un diplomat american la Bangkok.

In momentul anuntarii deciziei, Viktor Bout a facut semnul victoriei, scrie agentia de presa franceza. Curtea a hotarat sa ramana in detentie pentru 72 de ore, timp in care avocatul poate contesta decizia. Tribunalul penal thailandez "nu are autoritatea sa sanctioneze actele comise de straini impotriva altor straini intr-un alt stat", a declarat judecatorul.

Pentru a justifica respingerea cerererii de extradare, judecatorul a explicat ca fortele Farc au fost trecute pe lista organizatiilor teroriste de Natiunile Unite si de Statele Unite, dar nu si de Thailanda, care considera in consecinta ca gherila este o miscare politica. "Complotul atribuit acuzatului releva o miscare politica si din aceasta cauza am decis sa respingem cererea", a continuat judecatorul.

Viktor Bout a pastrat tacerea pana la finalul sedintei, insa sotia sa Alla s-a declarat eliberata de aceasta decizie. "Eram nelinistita, dar acum sunt fericita", le-a declarat ea jurnalistilor. Acuzatul, care a inspirat personajul jucat de actorul american Nicolas Cage in filmul "Lord of War" (2005), a fost supranumit Comerciantul Mortii in Occident, dupa ce au aparut informatii ca ar fi livrat arme timp de peste 15 ani in Africa si America de Sud, in Afganistan, pentru talibani si pentru Al-Qaida.

Viktor Bout este detinut intr-o inchisoare de inalta securitate de la marginea Bangkokului. Reprezentanti rusi au urmarit indeaproape intregul proces.