Un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Aparare a dat in judecata institutia, spunand ca sufera de sindrom post-traumatic pentru ca a fost constrans sa fie "econom cu adevarul". John Salisbury-Baker, in varsta de 62 de ani, avea sarcina sa comunice cu familiile militarilor decedati, scrie AFP.

In acest context, el trebuia sa raspunda deseori criticilor adresate Ministerului Apararii potrivit carora lipsa echipamentelor adecvate in cazul fortelor britanice din Irak putea majora pierderile. La acest subiect, purtatorul de cuvant era obligat sa fie "econom cu adevarul", a explicat sotia sa Christine Brooke, in varsta de 65 de ani.

"Suntem toti la curent cu faptul ca echipamentul de protectie nu era atat de bun pe cat ar fi putut sa fie si ca multe lucruri lipseau; cred ca asemenea lucruri se mai intampla in domeniul public, dar poate ca familiile nu erau la curent cu asta", a continuat Christine Brooke. "John avea sentimentul ca trebuie sa se abtina, sa fie econom cu adevarul. Cred ca acest lucru ii facea cu adevarat rau, ca il apasa peste limite, pana la punctul in care stresul sau a devenit ingrijorator", a adaugat sotia sa.

Salisbury-Baker a fost diagnosticat in 2007 ca sufera de angoasa si de insomnii din cauza stresului. A plecat in concediu medical pentru un an, s-a intors apoi la munca, dupa care a fost diagnosticat ca suferind de stres post-traumatic. "Se simtea ranit, pentru ca era macinat de o dilema morala: stia putin mai mult despre aceasta situatie decat persoanele cu care vorbea si ai caror copii erau morti", a precizat Brooke. Cazul trebuie sa faca obiectul unui proces, la o data care inca nu a fost fixata.