Rusia nu accepta aplicarea unor sanctiuni mai dure impotriva Iranului - pentru programul sau nuclear -, in schimbul unui nou acord cu Washington privind reducerea armamentului nuclear al celor doua state. Kremlinul va refuza oficial aceasta propunere, anunta agentia Interfax, citat de Reuters.

Rusia negociaza acum un nou acord privind dezarmarea nucleara, pentru a inlocui tratatul START 1 de reducere a armamentelor strategice, semnat in 1991 si care expira in Decembrie. Moscova este implicata, in acelasi timp, in eforturile internationale de a convinge Iranul sa renunte la programul de imbogatire a uraniului.

"Nu sunt motive sa facem vreo legatura intre aceste subiecte sau sa se conteze pe Rusia ca va sprijini un set de sanctiuni dure impotriva Iranului", a declarat pentru Interfax o sursa din Ministerul rus de Externe.

Gary Samore, inalt responsabil pentru dezarmare din administratia americana, declara in urma cu putin timp ca incheierea unui acord ruso-american privind dezarmarea ar putea forta Moscova sa adopte o pozitie mai ferma in ceea ce priveste Iranul. La summitul G8 din Italia, marile puteri au cazut de acord ca in maximum doua luni sa decida pozitia pe care o vor adopta fata de atitudinea Iranului, scrie AFP. Moscova a avertizat in dese randuri ca nu este de acord cu aplicarea unor noi sanctiuni imptriva Teheranului, aliatul sau din regiune.