Expertii rusi in politica externa cred ca vizita pe care a efectuat-o Barack Obama in Rusia reprezinta mai mult decat o 'simpla detensionare' a relatiilor dintre cele doua mari puteri, in conditiile in care criza economica mondiala a jucat un rol important in apropierea celor doi fosti principali actori ai 'razboiului rece'.

Stanislav Belkovski, fondatorul Institutului pentru strategii politice, a aratat ca Barack Obama, spre deosebire de predecesorul sau, George W. Bush, "nu se teme de Rusia, nu ii supraevalueaza puterea".

"Cred ca detensionarea s-a produs in totalitate. Suta la suta dupa scenariul Washingtonului. Obama nu mai critica Rusia. (...) Strategia lui Obama consta in a sufoca Kremlinul in imbratisari. Ca urmare, SUA au primit sau vor primi foarte curand tot ce le trebuie: reducerea armamentului strategic, colaborare in tranzitul de trupe spre Afganistan, o posibila inasprire a pozitiei in dosarul iranian si, nu este exclus, chiar un accept pentru desfasurarea sistemului american de aparare aeriana in Europa – macar cu conditia includerii in sistem a radarelor rusesti", a explicat el.

In schimb, "autoritatile de la Moscova vor primi ceea ce pentru ele este foarte important: un respect accentuat, permanenta subliniere a rolului Rusiei ca mare putere, ceea ce nu este asa, si statutul de parteneri egali la negocieri".

In plus, Rusia s-ar putea alege cu "legalizarea elitei ruse si a capitalului ei in Occident, fie si prin intrarea marilor corporatii energetice pe piata americana", in conditiile in care "elita rusa vrea sa fie privita nu ca niste cleptomani dintr-o tara a lumii a treia", ci "un membru demn de respect al comunitatii occidentale".

"Eu cred ca, emotional, Putin si Medvedev sunt foarte multumiti. Mai mult, Dmitri Medvedev chiar incearca sa-l imite pe Obama: recent, dupa exemplul presedintelui american, el s-a fotografiat la piramide, iar la conferinta de presa de luni a aparut intr-un costum identic".

In ceea ce priveste Rusia, ca stat, este greu de spus daca rezultatele convorbirilor raspund intereselor ei nationale, adauga expertul, "pentru simplul motiv ca aceste interese nu au fost inca formulate".

Gleb Pavlovski: Summitul nu a fost planificat ca un meci de box, nu exista invingatori si invinsi

Gleb Pavlovski, fost consilier al presedintiei ruse si seful Fundatiei pentru politica eficienta, atrage atentia ca intalnirea de la Moscova nu trebuie vazuta prin delimitarea "invingatori si invinsi".

"Acest summit nu a fost planificat ca un meci de box. Partile s-au comportat cu foarte multa prudenta. Ca si cum Medvedev si Obama s-ar fi mirosit unul pe celalalt, precum doua fiare periculoase", explica el.

Scopul acestei intalniri? "Obama si Medvedev s-au testat in calitate de parteneri, dupa o regula foarte simpla, aceea de a simti daca partea cealalta are dorinta de a lucra in mod constructiv".

"Cred ca a inceput ceva mult mai mare decat o simpla detensionare. Se vede si dupa Obama, si dupa Medvedev, dar si dupa gradul de intensitate a comunicarii dintre cele doua echipe. Este foarte important ca a fost creata o platforma de lucru, comisia Obama - Medvedev, pentru ca si cu presedintele Bush s-a ajuns la intelegeri, dar ulterior aceste intelegeri se blocau de fiecare data. Acum, insa a aparut un spatiu public, supus criticii si controlului civic".

Contributia esentiala a crizei economice

'Filosofia colaborarii' a fost termenul folosit de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, la conferinta comuna cu omologul sau american, Barack Obama, cand a vorbit despre schimbarile intervenite in relatiile dintre Washington si Moscova. "Si s-a intamplat asta nu din cauza intalnirilor dintre cei doi lideri, ci pe fondul crizei financiare", sustine Alexander Rahr, expert al Consiliului german pentru politica externa.

Actuala situatie economica a slabit atat America, dar si Rusia, iar cele doua tari au inteles ca este inutil "'sa se impunga' din cauza Georgiei intr-un moment in care se impun masuri pentru stabilizarea ordinii mondiale, pentru rezolvarea problemelor globale care depasesc cu mult bataliile din jurul 'razboiului rece'", a argumentat Rahr.

Si el a subliniat semnificatia comisiei mixte: "Sunt dator sa atrag atentia asupra unui lucru poate fara precedent. Si anume acela ca presedintii conduc personal noua comisie bilaterala de colaborare".

Alexander Ruhr a arata ca infiintarea acestei comisii demonstreaza, pe de o parte, determinarea celor doi presedinti de a coordona cu propriile lor maini procesul de apropiere a celor doua state in toate domeniile – securitate, politica, economie, dar, pe de alta parte, "aceasta pozitie poate ascunde o oarecare neincredere a liderilor fata de 'esalonul secund' de politicieni rusi si americani, carora nu le poate fi incredintat un dosar atat de important".

Obama nu l-a aparat pe Hodorkoski in fata opozitiei ruse

In fata reprezentantilor fortelor de opozitie, presedintele Barack Obama i-a luat apararea omologului sau Dmitri Medvedev, dar nu a sarit in apararea lui Mihail Hodorkovski, desi a dat de inteles ca a discutat despre soarta acestuia cu presedintele rus.

"Intalnirea a avut, in ansambalul ei, un caracter de tatonare", a relatat, dupa intrevederea cu oaspetele de peste Ocean, deputatul din partidul Rusia justa, Ilia Ponomariov. Potrivit participantilor, opozantii au vorbit, Obama i-a ascultat si le-a comentat vorbele.

El a spus ca intalnirea este inceputul unui dialog ferm, dar a evitat sa afiseze un optimism exagerat in privinta unor rezultate radicale.

Avocatul Liudmila Lukianova l-a anuntat pe liderul de la Casa Alba ca premierului Vladimir Putin ii place sa il stie pe Hodorkovski dupa gratii.

Obama a lasat insa aceasta afirmatie fara raspuns. Obama a anuntat numai ca, la inalnirea cu Medvedev, a fost ridicata inclusiv problema justitiei ruse. Obama nu a rostit insa numele fostului patron al companiei IUKOS, scrie Gazeta.ru.

In alta ordine de idei, cei prezenti l-au informat pe Obama ca actiunile presedintelui Medvedev nu raspund in totalitate retoricii liberale. Obama nu a fost de acord cu aceasta abordare, subliniind ca nu trebuie subestimate declaratiile liberale ale presedintelui rus, care va trebui, ulterior, sa raspunda pentru cuvintele sale.