O conferinta ONU pe tema rasismului, numita Durban II, incepe luni la Geneva, umbrita de boicotul mai mutor tari occidentale care au anuntat ca nu vor participa, din cauza venirii presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, relateaza AFP. Acestea se tem ca evenimentul ar putea servi drept prilej pentru atacarea Israelului, transmite BBC.

Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda si Olanda au anuntat, pe ultima suta de metri, ca nu vor participa la aceasta conferinta, care este o continuare a celei desfasurate la Durban, in Africa de Sud, in urma cu opt ani.

Duminica seara si Germania a spus ca nu va participa, dar ca va fi un atent observator al conferintei.

Franta si Marea Britanie au anuntat ca se vor numara printre participanti. Israelul si Canada au anuntat de mult timp ca nu vor participa. Italia a facut acest anunt la inceputul lui martie.

Olanda si Australia se tem ca reuniunea sa nu fie o ocazie pentru atacuri antisemite de tipul celor care au marcat reuniunea din 2001, cu retragerea zgomotoasa a Statelor Unite si a Israelului.

Conferinta are ca scop analizarea progresului in combaterea rasismului de la prima intrunire pe aceasta tema, acum opt ani, in Africa de Sud.