Britanicii se indreapta mai mult spre religie din cauza crizei financiare, pentru consolare spirituala, dar si pentru sfaturi legate de credite si de finante, indica Financial Times Cererea in crestere de .consultanta financiara si legala din partea lacaselor de cult determina ca multe dintre acestea sa lanseze servicii adaptate timpurilor.

Un prim exemplu: la moscheea din Regent Park, Londra, unul dintre cele mai mari centre musulmane din Marea Britanie, cererea de consultanta legala gratuita a crescut de trei ori pe masura ce criza s-a agravat, potrivit avocatului Adnan Mahmoud, care, pana de curand isi oferea serviciile pro bono.

Concret, au crescut semnificativ cererile de intrare in sistemul zakat, principiul islamic conform caruia un anumit procent din veniturile unei persoane trebuie dat saracilor. La Biserica Anglicana si sinagogi s-au lansat proiecte pentru ajutarea enoriasilor cu datorii. Unul dintre proiecte consta intr-o "retea de criza a creditelor", formata din experti precum avocati si specialisti in recrutarea de personal. Reteaua infiintata la Londra are scopul de a ajuta membrii comunitatii evreiesti.

Centrele crestine de consultanta, pe de alta parte, s-au reunit cu clerul anglican luna trecuta pentru a sustine oamenii confruntati cu saracia: "Suntem alarmati de numarul de cereri. Se pare ca organizatia Christians Against Poverty primeste 3.500 de noi cereri in fiecare zi", a declarat Jack Maple, consultant in cadrul Diocezei din Londra.

Centrele ofera trainig pentru parohii si pot oferi sfaturi si ajutor practic, precum negocieri cu creditorii.

Un alt proiect anglican lansat recent este Money Advice Centre, un serviciu de consultanta non-profit in cadrul bisericii St Paul din Londra. Din luna octombrie, opt voluntari au fost pregatiti pentru a acorda consultanta financiara