Presedintele Nicolas Sarkozy a amenintat ca va parasi lucrarile summit-ului G20 de la Londra daca solicitarile Frantei de implementare a unor reglementari financiare mai solide nu vor fi satisfacute, informeaza timesonline. Summit-ul G20 va avea loc pe 2 aprilie, la ExCel Centre din Londra.

Franta nu va accepta un summit care produce "un fals succes cu un limbaj care suna bine insa nu contine nicio obligatie", au declarat consilierii lui Sarkozy, sugerand ca liderul francez ar putea parasi lucrarile reuniunii.

Publicatia afirma ca amenintarile venite dinspre Palatul Elysee "ridica in mod dramatic temperatura" la care se va desfasura reuniunea, cu doar cateva ore inainte ca presedintele american Barack Obama sa ajunga la Londra. Daca Sarkozy isi va pune amenintarile in practica, gestul sau "va ruina un summit pentru care Gordon Brown si Obama au ambitii mari", scrie Times.

Potrivit informatiilor, Sarkozy le-ar fi marturisit ministrilor sai ca va parasi "summit-ul lui Brown daca nu vom reusi sa ne intelegem".

Opinii diferite despre reglementarea sistemului financiar

Agenda summit-ului include, printre altele, discutii despre o intarire a regulilor financiare. Franta doreste crearea unei institutii de reglementare la nivel global, insa SUA si Marea Britanie se opun vehement acestei idei, la fel Germania si alte natiuni. Premierul britanic a afirmat char ca ideea este "ridicola".

In locul acestei idei, statele ar putea sa decida ca institutiile de reglementare nationale sa coopereze mai mult.

Lucrarile reuniunii G20 se vor desfasura joi, la ExCel Centre din Londra.

La summit vor participa sefii de guvern si/sau de state din SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada, Rusia, Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, precum si reprezentanti ai Uniunii Europene, FMI, Banca Mondiala, Comitetul International Monetar si Financiar si Comitetul de dezvoltare al FMI si al Bancii Mondiale, dar si oficiali din Spania si Olanda.