O companie de securitate online din SUA sustine ca Iranul a profitat de o bresa a sistemului informational pentru a obtine date despre elicopterul prezidential american, Marine One, transmite CBSNews. Tiversa afirma ca informatiile secrete au fost transferate catre o adresa IP din Teheran.

Compania Tiversa, care are sediul in Cranberry Township (Pennsylvania), afirma ca iranienii au profitat de o bresa in sistemul de securitate pentru a obtine informatii legate de elicopterul cu care circula liderul de la Casa Alba. Potrivit directorului executiv al companiei, Bob Boback, Tiversa a descoperit un fisier care continea schemele electronice complete pentru Marine One, precum si date despre o actualizare a sistemelor tehnologice si informatii despre reteaua de computere din elicopter.

De asemenea, unul dintre fisiere continea informatii despre costurile elicopterului prezidential american.

Boback a afirmat ca datele secrete provin de la o companie din domeniul apararii cu sediul in Bethesda (Maryland), iar ele au fost tranferate in Iran cel mai probabil prin tehnologia peer-to-peer, printr-o retea de sharing precum LimeWire sau Bear Share. Directorul executiv al Tiversa crede ca un angajat al companiei din Maryland a folosit programul de sharing fara sa-si dea seama ca documentele secrete ar putea fi copiate de alti utilizatori.

Peer-to-peer este o tehnologie cunoscuta mai ales pentru rolul sau in descarcarea de filme, muzica, jocuri sau soft piratat. Dupa conectare, utilizatorii pot descarca de la alti internauti copii ale fisierelor pe care le doresc, avand astfel acces la hard drive-ul acestora.

Tiversa, care monitorizeaza retelele de sharing, a informat imediat autoritatile americane despre bresa de securitate. Boback sustine ca, in afara Iranului, si alte state incearca sa obtine date secrete din SUA prin intermediul tehnologiei peer-to-peer, mentionand aici Pakistan, Yemen, Qatar si China.