In timpul unei vizite recente la o fabrica de tutun, Kim Jong Il a fost fotografiat in timp ce savura o tigara, intr-o noua incercare de a infirma ca s-ar reface dupa atacul vascular cerebral suferit in august 2008, scrie Associated Press.

Aflat la fabrica de tutun din orasul nord-estic Hoeryong, liderul nord-coreean a fost fotografiat savurand o tigara autohtona, exprimand "o profunda satisfactie pentru faptul ca tigarile de calitate au devenit produse de masa". El le-a cerut muncitorilor sa depuna noi eforturi pentru imbunatatirea tutunului destinat militarilor nord-coreeni", relata miercuri Korean Central News Agency.

Cunoscut drept fumator consacrat in vremurile de glorie, Kim Jong Il ar fi renuntat de cativa ani la acest viciu. Cat despre alcool, luna trecuta, agentiile de presa de la Seul au descris pe larg o intalnire cu un oficial de la Beijing, in cadrul careia liderul nord-coreean ar fi consumat nenumarate paharele cu lichior.

Regimul de la Phenian desfasoara o campanie puternica impotriva fumatului, fumatorii fiind inclusi intre "principalele trei categorii de prosti din secolul al XXI-lea", alaturi de cei care nu apreciaza muzica si cei care nu vor sa foloseasca computerul. In Coreea de Nord, legile impun ca fumatorii nu au dreptul sa urmeze o institutie de invatamant superior.

Coreea de Nord a introdus legi antifumat in 2004, controland cultivarea, productia, importul si vanzarea tutunului. Fumatorii au fost lipsiti de numeroase drepturi, printre care si acela de a urma cursurile unei universitati, noteaza AP.