Ciocniri la Strassborg intre fortele de ordine si studentii care protesteaza cerand anularea reformei educationale a lui Nicolas Sarkozy. Protestele studentilor au luat amploare in ultimele zile, cuprinzand joi peste 20 de orase din tara, anunta Reuters. La Strassbourg, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i imprastia pe protestatari.

Presedintele Nicolas Sarkozy si-a luat angajamente in legatura cu planurile sale de reforme economice si sociale, insa a fost constrans sa amane unele reforme prevazute pentru invatamantul secundar din Franta, temandu-se ca Franta s-ar putea confrunta cu proteste violente.

Protestele de la Strassbourg au izbucnit in momentul vizitei in oras a ministrului Educatiei. In jur de 1.600 de studenti si lectori universitari au iesit in strada si au inceput sa arunce cu diferite obiecte in fortele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene in directia protestatarilor.

Protestele sunt indreptate impotriva unei serii de reforme ce include reducerea numarului locurilor de munca in universitati, planul fiind de a introduce grile de evaluare a performantelor profesorilor si lectorilor. Sarkozy intentioneaza sa reduca cheltuielile din invatamant, iar universitatile sa poata obtine fonduri de la firmele private. Profesorii sustin, insa, ca reducerea numarului de cadre didactice va afecta calitatea invatamantului.

Studentii francezi au organizat, si anul trecut, demonstratii impotriva reformei educationale a lui Nicolas Sarkozy. Primele proteste au avut loc in aprilie 2008, iar in luna noiembrie, acestea au reizbucnit. Guvernul francez a sustinut, insa, la vremea respectiva, ca protestele ar avea la baza motive politice, si a refuzat modificarea legii privind reforma constitutionala.

Cu 41 de ani in urma, in mai 1968, Franta a fost zdruncinata de o serie de greve muncitoresti si revolte studentesti, care au dus la schimbarea Guvernului. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a exprimat, inca din decembrie anul trecut, temerea ca Franta s-ar putea confrunta cu un nou mai 1968, renuntand la o parte din masurile prevazute de reforma educationala, insa acum protestele au reizbucnit.