Statele Unite ale Americii se afla in mijlocul celei mai grave crize economice de la Marea Depresiune din anii '30, dar acest lucru nu impiedica bogatii sponsori si guvernul sa cheltuiasca 170 de milioane de dolari, sau chiar mai mult, pentru ceremonia de investitura a lui Barack Obama, scrie abcnews.com.

Ceremonia de depunere a juramantului va costa 1,24 milioane de dolari, potrivit unui purtator de cuvant al comitetului de organizare a ceremoniei.

Dar cheltuielile de securitate, petrecerile si paradele cresc sensibil nota de plata.

Guvernul federal estimeaza ca va cheltui 49 de milioane de dolari cu ocazia investiturii. Washington, D.C., Virginia si Maryland au cerut alte 75 milioane dolari de la guvernul federal in contul cheltuielilor cu politia, pompierii si serviciile medicale.

"Avem un buget de 45 de milioane dolari, poate putin mai mult", a precizat Linda Douglas, purtator de cuvat al comitetului de investitura.

Mai mult decat suma de 42,3 milioane dolari cheltuita de presedintele Bush in 2005 sau 33 de milioane dolari in contul primei ceremonii de investitura a lui Bill Clinton, in 1993.

Concerte, baluri populare si parade

"Banii vor fi cheltuiti pentru crearea unor evenimente care vor uni oamenii, ii vor face sa se simta parte a acestei investituri si va intari ideea ca, atunci cand suntem cu totii uniti, suntem mai puternici", spune Douglas.

Printre cheltuieli figureaza: un concert Bruce Springsteen, parada, inchirierea de ecrane TV imense, 700.000 de dolari pentru ca Smithsonian Institution sa raman deschis si, desigur, balurile populare, dintre care trei vor fi cu intrare libera sau cu preturi reduse.

Elita elitelor

Din fericire, exista suficienti donatori bogati pentru sustinerea acestor cheltuieli. "Nu sunt doar donatii de 20 sau 50 de dolari. Multi oameni au donat cel putin 50.000 de dolari fiecare. Este vorba despre directori de corporatii, celebritati, elita elitelor", explica Massie Ritsch, director de comunicare la Center for Responsive Politics.

Cea mai mare parte a donatorilor provine din randul mult-hulitilor directori de pe Wall Street.

"Sectorul financiar este bine reprezentat, in ciuda greutatilor recente cu care s-a confruntat", spune Ritsch. "Cei care lucreaza in domeniu au reusit sa stranga aproape 7 milioane de dolari pentru investire". De precizat ca principalii donatori vor beneficia de cele mai bune locuri la momentul ceremoniei.

Pe langa societatile de pe Wall Street, o mare parte din bani provine de la companii sau angajati ai Microsoft, Google sau DreamWorks Animation.

Directorul general executiv al Microsoft, Steven Ballmer, si sotia sa, Connie, au donat fiecare cate 50.000 de dolari. La fel au facut Bill Gates si sotia sa, Melinda.

Directorul general executiv DreamWorks, Jeffrey Katzenberg, si sotia sa, Marilyn, au donat, de asemenea, cate 50.000 de dolari. Co-fondatorul Filmmaker si DreamWorks Steven Spielberg si sotia sa, Kate, au dat si ei cate 50.000 de dolari. Angajatii DreamWorks au donat, in total, 275.000 dolari.

Miliardarul George Soros si familia sa au contribuit cu 250.000 de dolari, in timp ce co-fondatorul Google Larry Page si directorul general executiv au donat doar cate 25.000 dolari.

Alti mari donatori care au dat cate 50.000 de dolari sunt George Lucas, directorul Citigroup, Raymond J. McGuire, presedintele Oracle, Charles E. Phillips Jr., sau actritele Halle Berry si Sharon Stone.

"Semnificatia istorica a investirii primului presedinte afro-american al SUA face ca acest eveniment sa fie fara precedent", se arata in scrisoarea adresata membrilor Congresului de catre guvernatorii din Maryland si Virginia, precum si de primarul Washington-ului, prin care solicita fonduri totale de peste 75 milioane dolari.