Omenirea a trecut prin schimbari remarcabile in 2008, dar securitatea internationala ramane stabila, pe ansamblu, temele "pacii" si ale "dezvoltarii" prevaland in dezbaterile internationale, potrivit unei analize a agentiei oficiale de presa a Chinei, Xinhua. Pe ansamblu, in 2008, Statele Unite ale Americii au pierdut din forta pe plan international, in timp ce Rusia a castigat.

In 2008, lumea a continuat sa evolueze inspre multi-polaritate, globalizarea s-a dezvoltat in adancime iar cooperarea regionala a castigat in importanta.

In anul care se sfarseste, omenirea a trecut de la o situatie dificila la alta, iar amenintarile ne-traditionale au crescut. In plus, evolutia economiei mondiale a cunoscut o turnura nefavorabila, dupa izbucnirea crizei financiare.

Structura multi-polara castiga in forta

In ultimii ani, structura politica internationala s-a transformat treptat de la "o singura super-putere care coexista alaturi de alte cateva puteri", formata dupa Razboiul Rece, la multi-polaritate.

Aceste transformari s-au accentuat in 2008, an care a marcat schimbari semnificative in echilibrul international de forte.

Statele Unite au continuat sa actioneze ca unica super-putere a lumii, dar tulburarile financiare, care au izbucnit pe bursele americane in septembrie, i-au aratat vulnerabilitatile.

In plus, America se confrunta cu serioase dificultati in razboaiele din Irak si din Afghanistan, care au subminat imaginea SUA pe plan international.

O serie de analisti atribuie declinul puterii SUA politicilor de unilateralism si de expansiune in problemele internationale, combinate cu practica laissez-faire promovata in economia natioanala. Ramane insa de vazut care vor fi consecintele acestor politici asupra evolutiei fortei SUA pe plan mondial.

Rusia incearca sa recastige statutul de putere globala

In contrast, politica Rusiei de 'a-si arata muschii' pe arena politica internationala indica o recastigare a statutului de putere globala a Moscovei.

Dupa ce si-a trimis trupele in Georgia, in august, Rusia a anuntat ca recunoaste unilateral Osetia de Sud si Abhazia, stabilind relatii diplomatice cu cele doua regiuni separatiste.

Mai mult, fortele militare rusesti au derulat operatiuni militare in America Latina, continent considerat, multa vreme, drept 'curtea din spate' a Statelor Unite.

Washington, care a impins granitele NATO inspre Europa de sud-est si incearca sa amplaseze un scut anti-racheta in Estul Europei, pare sa nu dispuna de masuri eficiente pentru a balansa contra-atacul Rusiei.

Cresterea fortei Rusiei este legata de vointa liderilor de la Moscova de a reda Rusiei statutul de putere mondiala. In ultimii ani, Rusia a reusit sa profite de oportunitati prin promovarea unei politici diplomatice pluraliste si pragmatice, revigorand economia nationala si promovandu-si interesul national.

Centrul puterii mondiale se muta din Atlantic in vestul Pacificului

China, dupa ce a trebuit sa faca fata cutremurului devastator din mai, a reusit sa gazduiasca intr-un mod "cu adevarat exceptional" Jocurile Olimpice din august si a lansat pe orbita naveta spatiala Shenzhou-7, sustine Xinhua.

China si-a demonstrat forta impunand o crestere economica fara precedent, devenind astfel unul dintre motoarele majore ale cresterii economice mondiale.

Mai mult, China a jucat un rol tot mai important in relatiile internationale, un exemplu fiind summitul financiar si intalnirea informala a Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC).

In acest timp, Uniunea Europeana a continuat sa actioneze tot mai independent si si-a crescut influenta in afacerile internationale.

Anul 2008 a marcat si accentuarea rolului jucat de un numar mare de state in curs de dezvoltare.

Din perspectiva geopolitica, centrul puterii mondiale se schimba de la cele doua coaste ale Oceanului Atlantic la regiunea vestica a Pacificului, unde sunt localizate cele mai multe economii emergente, in nord-estul, sud-estul si sudul Asiei, precum si in Orientul Mijlociu.

Securitatea internationala, complicata dar stabila

Securitatea internationala ramane stabila pe ansamblul anului, in ciuda unor amenintari sporadice traditionale.

Conflictul armat dintre Georgia si Rusia a luat intreaga lume prin surprindere. Observatorii noteaza ca acest conflict a fost cauzat mai degraba de faptul ca Rusia percepe extinderea granitelor NATO inspre est si amplasarea scutului american in Europa drept o amenintare la adresa securitatii sale nationale, si nu de interventia georgiana in Osetia de Sud.

Anul 2008 a marcat o serie de schimbari in problemele internationale fierbinti, dar si aparitia unor noi provocari.

Problema nucleara din peninsula Coreeana a marcat un punct de cotitura, dar si noi obstacole.

Dupa ce Coreea de Nord a facut o declaratie formala privind programul sau nuclear, Washington a inlaturat aceasta tara de pe lista statelor care sustin terorismul.

Dar cele doua tari s-au situat ulterior pe pozitii total diferite in privinta felului in care trebuie verificata respectarea agajamentelor asumate de Coreea de Nord.

Problema programului nuclear al Iranului ramane complet blocata. Tehran refuza sa stopeze activitatile de imbogatire a uraniului, in timp ce statele vestice ameninta cu impunerea de noi sanctiuni.

Securitatea in Irak s-a imbunatatit, atacurile violente inregistrand un declin in comparatie cu anul trecut. Washington si guvernul irakian au ajuns la un acord privind statutul fortelor SUA, dar conflictele religioase, confruntarile politice, actiunile teroriste si prezenta militarilor americani raman amenintari pentru stabilitatea din Irak.

Trupele SUA si ale NATO s-au dovedit incapabile sa rezolve eficient recrudescenta activitatilor talibanilor, astfel incat Afghanistanul a treversat cel mai zbuciumat an de la caderea regimului islamist, cu cel putin 5.000 de oameni ucisi in acest an.

In Orientul Mijlociu, Israelul si Palestina au esuat in obtinerea unui acord de pace in cadrul reuniunii internationale de la Annapolis, in noiembrie.

In acest timp, Fatah si Hamas, cele doua mari factiuni din Palestina, au ramas blocate in conflictul cauzat de viziunile politice diferite.

In februarie, declaratia unilaterala a independetei provinciei Kosovo a starnit reactii diferite in comunitatea internationala, in conditiile in care SUA au sustinut si au recunoscut independenta, statele UE au avut pozitii divergente iar Serbia si Rusia s-au opus ferm acestui act.

Anul 2008 a fost martorul cresterii amenintarilor non-traditionale legate de terorism, schimbari climatice si actele de piraterie.

In noiembrie, peste 200 de oameni au fost ucisi si alti 300 raniti in atacurile teroriste de la Mumbai.

In ceea ce priveste schimbarile climatice, ploile si zapezile au provocat adevarate dezastre in arii largi din sudul Chinei, in timp ce uraganele au afectat puternic America Centrala si regiunea Caraibelor. Peste 77.000 de oameni au fost ucisi si aproape 56.000 au fost dati disparuti in furtuna tropicala care a lovit Myanmar.

De la inceputul anului, peste 120 de acte de piraterie au avut loc in Somalia, soldate cu rapirea a peste 30 de vapoare si cu peste 600 de marinari ostatici.

Criza financiara

In septembrie, "tsunamiul" financiar care a lovit Wall Street-ul s-a transformat rapid in cea mai grava criza mondiala de la Marea Depresiune din anii '30.

Potrivit Goldman Sachs & Co., institutiile financiare au pierdut 1,4 trilioane dolari in urma crizei subprime din SUA. Criza a aruncat deja in recesiune Statele Unite, Zona Euro si Japonia, incetinind semnificativ si ritmul de crestere al economiilor emergente.

FMI estimeaza o crestere a economiei mondiale de 3,7% in 2008, comparativ cu cifra de 5% din 2007.

Majoritatea analistilor acuza politica laissez-faire adoptata de americani si esecul SUA in a impune reglementari financiare, in ciuda expansiunii dramatice a produselor financiare derivate de la inceputul acestui secol.