Japonia a cerut Statelor Unite, in 1965, sa bombardeze nuclear China in cazul in care intre cele doua state asiatice ar fi izbucnit razboiul, a relatat agentia de presa Kyodo, citand documente guvernamentale facute publice la Tokyo. Premierul Eisaku Sato i-a spus secretarului apararii al SUA, Robert McNamara, ca, daca va fi nevoie, fortele americane ar putea sa lanseze un atac nuclear pe mare impotriva Chinei.

Solicitarea lui Sato, laureat al Premiului Nobel si cel mai longeviv premier din istoria Japoniei (1964-1972), a fost facuta la o zi dupa convorbirile avute cu presedintele american Lyndon Johnson, la 12 ianuarie 1965, la Casa Alba. Sato a vrut ca Statele Unite sa-si reconfirme promisiunea anterioara de a apara Japonia.

China a provocat ingrijorare in Japonia si Statele Unite, dupa ce a efectuat primul test cu bomba atomica, la 16 octombrie 1964.

Potrivit informatiilor, Sato i-ar fi declarat presedintelui american ca Japonia ar fi putut produce arme nucleare, insa nu ar fi avut nicio intentie sa faca acest lucru. Documentele facute publice de guvernul de la Tokyo dezvaluie faptul ca Johnson i-ar fi dat asigurari premierului japonez ca Statele Unite vor respecta prevederile acordului de securitate intre SUA si Japonia, semnat in 1960. Documentul, aflat inca in vigoare, obliga ambele state "sa mentina si sa-si dezvolte" capacitatile de aparare in cazul unei agresiuni si sa coopereze daca Japonia va fi victima unui atac.

Potrivit Constitutiei adoptate dupa cel de-al doilea razboi mondial, Japonia renunta la razboi ca "drept suveran" iar soldatii sai "nu au dreptul sa foloseasca forta" in cazul unor conflicte internationale.

Oficialitatile de la Beijing nu au comentat informatiile publicate de agentia Kyodo.

Eforturile anti-nucleare ale lui Sato

Sato a introdus, in 1967, "Cele trei principii non-nucleare" ale Japoniei, conform carora Japonia nu va produce si nu va folosi arme nucleare si nu va permite accesul lor pe teritoriul japonez. De asemenea, in timpul guvernarii lui Sato, Japonia a aderat la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.

Eforturile lui Sato au fost recompensate cu Premiul Nobel pentru Pace in 1974.

In timpul guvernarii sale, Japonia si China nu au stabilit relatii diplomatice, iar Sato a insistat ca guvernul de la Beijing sa recunoasca Taiwanul.

Japonia este singura tara din lume care a fost atacata nuclear. In 1945, aviatia americana a lansat bombe atomice asupra localitatilor Hiroshima si Nagasaki.