Sistemele informatice ale ambilor candidati la Casa Alba, Barack Obama si John McCain, au fost tinta atacurilor unor hackeri in timpul verii, in perioada campaniei electorale. Acestia ar fi sustras o cantitate importanta de fisiere. Operatiunea pare sa fi fost pusa la cale de Rusia sau China, potrivit TimesOnline.

Dupa descoperirea a ceea ce se credea initial ca ar fi fost un virus informatic, centrul de campanie al lui Barack Obama a fost vizitat de agenti FBI si ai Secret Service, care au descoperit ca, in realitate, sistemul informatic a fost atacat de hackeri. "O cantitate importanta de fisiere a fost sustrasa din sistemul informatic", a afirmat un agent FBI, citat de revista americana Newsweek.

Potrivit serviciilor secrete americane, nici sistemul informatic de campanie al contracandidatului lui Barack Obama, John McCain, nu a fost ocolit de hackeri.

"Expertii tehnici din staff-ul lui Barack Obama au facut supozitii ca hackerii ar fi rusi sau chinezi", scrie Newsweek, care adauga ca agentii FBI l-au asigurat pe Barack Obama ca atacul nu a venit in niciun caz din partea adversarilor sai politici.

Atacul a iesit la lumina la cateva ore dupa ce presedintele Bush a tinut, joi, un speech in care a avertizat ca dusmanii Statelor Unite ar planui sa provoace fie o criza a securitatii nationale americane fie un atentat terorist in timpul tranzitiei dintre administratiile Bush si Obama.

La randul sau, Barack Obama urmeaza sa sustina, vineri seara, la ora 21:30, ora Romaniei, prima sa conferinta de presa de la castigarea scrutinului prezidential.

Discursul va fi tinut intr-un hotel din Chicago unde Obama se intalneste cu consilierii sai economici, intre care fostii secretari ai Trezoreriei, Larry Summers si Robert Rubin, precum si fostul sef al Rezervei Federale, Paul Volcker.