Animalul de companie al premierului rus Vladimir Putin, un labrador negru pe nume Koni, a fost echipat cu o zgarda speciala, cu monitorizare prin satelit, pentru a promova sistemul rusesc de localizare globala GLONASS, cu care Rusia spera sa rivalizeze GPS-ul american.

Putin a intrerupt vineri o intalnire a oficialilor care discutau despre calitatile noului sistem rusesc de pozitionare prin satelit GLONASS, folosit la monitorizarea cirezilor si animalelor salbatice, relateaza Reuters.

"Pot sa-l folosesc pentru cainele meu?", a intrebat acesta, potrivit transcrierii declaratiilor de la intrevedere, postate pe site-ul guvernamental www.gov.ru.

Vicepremierul Serghei Ivanov, prieten apropiat a lui Putin, a spus ca zgarda, care cantareste 170 de grame (6 uncii) si este echipata cu transmitatori, era gata pentru Koni de ceva vreme, iar acum venise momentul sa fie testata.

"Pare trista. S-a dus cu viata ei libera", a comentat Ivanov dupa ce a atasat zgarda cainelui.

"Da din coada. Asta inseamna ca ii place", a replicat Putin.

Guvernul rus a promis ca GLONASS, initial destinat numai armatei, va fi pus la dispozitia civililor. Insa, deocamdata, doar cateva dintre dispozitivele necesare sunt disponibile pe piata.