Cel putin 13 persoane, in cea mai mare parte soldati israelieni, au fost ranite dupa ce un sofer a intrat cu masina intr-un grup de persoane, la o intersectie aglomerata din Ierusalim, informeaza AFP.

Incidentul s-a petrecut in apropeiere de Orasul vechi, intr-o zona intens circulata din Ierusalim. Una dintre persoanele ranite se afla intr-o stare foarte grava.

Atentatul a avut loc la cateva ore dupa ce ministrul afacerilor externe, Tzipi Livni, s-a declarat increzator in posibilitatea formarii unui nou guvern, dupa ce premierul Ehud Olmert si-a prezentat demisia.

Autorul atentatului, un palestinian din Ierusalimul de est, a fost ucis de un ofiter dupa ce s-a izbit cu masina de un zid.

Seful politiei din Ierusalim, Aharon Franco, a declarat ca autoritatile au demarat o ancheta pentru a stabili daca "autorul atentatului a avut si alti complici, dar primele elemente arata ca palestinianul a actionat singur".

Autorul atentatului a intrat cu masina, un BMW negru, intr-un grup de soldati, in apropierea unui centru comercial. Militarii, care apartineau unei unitati de artilerie, se indreptau inspre orasul vechi pentru a se ruga.

Ministrul apararii, Ehud Barak, a reactionat afirmand ca este necesara adoptarea de urgenta a reglementarilor juridice necesare pentru a putea distruge locuinta atacatorului, masura care are ca scop descurajarea altor potentiali teroristi.

Autovehiculele, folosite tot mai des pentru atacuri teroriste

Acesta este cel de-al treilea atac terorist in care sunt folosite autovehicule pentru a ucide cetateni israelieni. In 22 iulie, un palestinian care conducea un excavator a ranit 16 persoane, inainte de a fi ucis de un ofiter al garzii de frontiera.

Cu zece zile inainte, un alt palestinian a ucis trei evrei si a ranit alte 45 de persoane, actionand in acelasi mod.

La inceputul lunii martie, sase studenti evrei au fost impuscati de un palestinian in estul Ierusalimului.

In toate cele trei atentate, autorii erau originari din Ierusalimul de est. De fiecare data, Ehud Barak a cerut distrugerea caselor atacatorilor, dar masura nu a putut fi pusa in aplicare pentru ca lipsea cadrul juridic care sa permita aceasta actiune.

Jihadul islamic a publicat un comunicat in care "felicita combatantii care s-au sacrificat in lupta impotriva dusmanului sionist", dar niciunul dintre atentate nu a fost revendicat de vreo miscare islamica.

In Ierusalimul de est, anexat de Israel in urma razboiului din 1967, traiesc aproximativ 250.000 de palestinieni care dispun de acte de identitate israeliene si beneficiaza de o serie de facilitati, precum libertatea de circulatie, alocatii familiale si de sanatate, de care nu dispun palestinienii din Cisiordania sau din Fasia Gaza.