Rusia a testat cu succes o racheta intercontinentala Bulava cu focoase multiple, capabila, potrivit Moscovei, sa treaca de scutul american antiracheta, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Submarinul nuclear strategic Dmitri Donskoi ... a lansat astazi cu succes o racheta balistica moderna Bulava din Marea Alba (nord-vestul Rusiei) catre poligonul de la Kura, in Kamceatka (Extremul Orient rus)", se arata intr-un comunicat al Marinei ruse.

Cu o raza de actiune de 8.000 de kilometri, racheta Bulava poate fi echipata cu pana la zece focoase nucleare cu traiectorie independenta. Oficialii rusi afirma ca racheta este "capabila sa penetreze toate sistemele antiracheta existente si viitoare".

Racheta Bulava ar trebui sa asigure stabilitatea strategica rusa pana la jumatatea secolului XXI, potrivit celui care a conceput-o, Iuri Solomonov. Versiune marina a sofisticatei rachete sol-sol Topol-M, Bulava va fi instalata pe toate submarinele nucleare lansatoare de rachete de clasa Borei (tip 955). Un prim submarin de acest tip, Iuri Dolgoruki, a fost lansat la apa in aprilie 2007.

Primul test al unei rachete Bulava a avut loc in 2005. Trei dintre testele din 2006 s-au soldat cu esecuri.

Rusia denunta vehement proiectul Statelor Unite de a-si extinde scutul antiracheta in Europa. In schimb, Washingtonul da asigurari ca instalarea unui radar in Cehia si a unor rachete de interceptare in Polonia vizeaza exclusiv state imprevizibile precum Iranul.