Polonia, Cehia sau alte tari care, eventual, vor gazdui elemente ale scutului american antiracheta ar putea deveni tinta rachetelor intercontinentale ruse, a avertizat seful fortelor strategice ruse, Nikolai Solovtsov, citat de Interfax si Itar-Tass, potrivit AFP. "Nu pot exclude faptul ca ar putea fi alese ca tinte pentru o parte dintre rachetele noastre intercontinentale locurile in care sunt amplasate elemente ale scutului antiracheta din Polonia si Cehia, dar si alte potentiale gazde ale acestuia", a declarat oficialul rus.

Varsovia si Washingtonul au semnat, in august, un acord privind desfasurarea pe teritoriul Poloniei a unor elemente ale scutului american antiracheta.

Statele Unite vor putea astfel sa instaleze pe teritoriul polonez, pana in anul 2012, zece interceptoare capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune.

Sistemul este legat de un puternic radar care va fi instalat in Republica Ceha. Acordul cu Praga a fost semnat oficial la data de 8 iulie.

Se asteapta ca intelegerea sa tensioneze si mai mult relatiile SUA-Rusia, si asa incordate din cauza situatiei din Georgia.

Statele Unite vor sa desfasoare un scut antiracheta in Europa centrala pentru a proteja teritoriul american si Europa de eventuale atacuri din partea unor state imprevizibile precum Iranul sau Coreea de Nord.