Alianta Nord-Atlantica ar putea fi impiedicata sa mai utilizeze rutele de tranzit prin Afganistan, intrucat Rusia si-a suspendat cooperarea militara cu NATO, avertizeaza ambasadorul rus in Afganistan.

Zamir Kabulov a precizat ca tensiunile dintre Rusia si occident, in urma recentului conflict ruso-georgian, ar putea indreptati Moscova sa revizuiasca si alte asemenea intelegeri, relateaza The Times, citat de AFP.

Intrebat daca acordul a fost invalidat de decizia Rusiei, oficialul rus a raspuns: "Bineinteles. De ce nu? In conditiile in care exista o suspendare a cooperarii militare iar aceasta este o cooperare militara". "Nimeni cu bun simt nu se poate astepta sa coopereze cu Rusia intr-o parte a lumii in timp ce actioneaza impotriva sa in alta parte", a adaugat diplomatul rus.

El a subliniat in acelasi timp ca Rusia ar dori ca NATO sa-si duca la bun sfarsit misiunea dar "in acelasi timp vom fi ultimii care vor deplange inlaturarea NATO". Anterior, Rusia anuntase ca nu intentioneaza sa impiedice tranzitul transporturilor NATO spre Afganistan pe teritoriul sau.

"Nu stiu nimic despre blocarea unilaterala din partea Rusiei a transporturilor civile catre fortele Aliantei din Afganistan pe teritoriul rus", a declarat generalul Anatoli Nogovitin, adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse. "In general, aceasta nu este pozitia noastra. Nu adoptam astfel de masuri demonstrative", a adaugat acesta.

Rusia a notificat NATO in 21 august ca si-a suspendat activitatile de cooperare militara cu tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice pana la noi ordine, a anuntat o purtatoare de cuvant a organizatiei militare occidentale.

NATO si Rusia au cooperat in domenii precum sistemele de aparare antiracheta de mica amploare, activitati navale, lupta antiterorista si schimburi academice, iar la inceputul acestui an au semnat un acord pentru tranzitul prin Rusia al echipamentului neletal destinat frontului din Afganistan.