Presedintele american George W.Bush va decide in curand daca va desfiinta inchisoarea de la Guantanamo, unde sunt anchetati suspecti al-Qaeda, au declarat pentru ABC News surse oficiale. Discutiile dintre consilierii de nivel inalt au fost intense in ultima perioada si au vizat modul in care decizia Curtii Supreme de a permite prizonierilor din Guantanamo sa se apere in curti civile americane va schimba viitorul acestei inchisori.

Sursele citate au afirmat ca presedintele Bush va fi informat asupra acestor aspecte si ar putea lua o decizie asupra viitorului bazei navale inainte de a pleca la Summitul G8.

Oficiali de rang inalt au explicat ca decizia Curtii Supreme schimba dramatic cadrul legal si ridica o serie de intrebari legate de capacitatea guvernului de a oferi probe suficient de puternice in fata judecatorilor federali pentru a justifica detentiile.

Aceste probe, multe dintre ele clasificate si obtinute de militari sau de CIA pe campul de lupta, nu sunt genul de dovezi cu care judecatorii sunt obisnuiti in cazurile obisnuite de criminalitate.

Luna trecuta, spre exemplu, o curte de apel federala a decis ca guvernul nu a reusit sa prezinte suficiente dovezi in cazul unui detinut din China, iar autoritatile se tem ca acesta este doar inceputul.

Desigur, exista un acord general - de la secretarul de stat pentru Aparare, Robert Gates, la secretarul de stat Condoleeza Rice si pana la Bush - ca inchisoarea de la Guantanamo va fi inchisa, in cele din urma. Dar decizia Curtii ar putea grabi in mod semnificativ aceasta miscare, in conditiile in care anuleaza principalul motiv pentru care prizonierii erau detinuti aici: credinta ca nu vor avea acces la justitie, intrucat nu se afla pe teritoriu american.

Recentele discutii - care au implicat consilierii de rang inalt ai presedintelui - the Principals - au vizat si rezolvarea problemei celor circa 260 de prizonieri care se afla in prezent la Guantanamo.

Bush nu a decis inca daca va anunta desfiintarea inchisorii de la Guantanamo, au spus sursele. Dar, afirma aceleasi surse, Bush ar putea ridica problema acestor schimbari legale si politice, ceea ce va forta Congresul sa gaseasca o solutie, inclusiv in ceea ce priveste locul in care vor fi transportati detinutii.