In Serbia, au loc astazi alegeri parlamentare anticipate, lupta dintre pro-europeni si ultranationalistii eurosceptici anuntandu-se foarte stransa, informeaza Rador. Acest scrutin, cel mai important pentru viitorul tarii de la caderea regimului lui Slobodan Milosevici, in 2000, are valoarea unui adevarat referendum pentru sau impotriva integrarii in Uniunea Europeana.

In paralel cu legislativele, se tin si alegeri locale si provinciale. Cele aproximativ 8.600 de birouri de vot s-au deschis la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei). Mai mult de 6,7 milioane de alegatori sunt chemati la urne.

In cursa electorala sunt inscrise 22 de liste, 10 dintre acestea apartinand minoritatilor nationale, care pentru a intra in parlament nu au nevoie de pragul electoral de 5%. De asemnea, sunt deschise 77 de centre de votare in cadrul reprezentantelor diplomatice ale Serbiei in strainatate. Pe teritoriul Serbiei vor vota sambata si aproximativ 100.000 de refugiati interni din provincia Kosovo.

Principalii competitori sunt Partidul Democrat al presedintelui pro-european Boris Tadici, Partidul Radical, de orientare ultranationalista, al euroscepticului Tomislav Nikolici, si Partidul Democratic din Serbia, de orientare nationalist-moderata, condus de premierul Voislav Kostunita.

Sondajele crediteaza Partidul Democrat si Partidul Radical cu scoruri relativ egale, insa nici una din cele doua formatiuni nu pare sa obtina o majoritate destul de solida ca sa poata forma singura un guvern.

Sarbii din Kosovo, asteptati sa voteze in cadrul alegerilor locale si legislative anticipate

Sarbii voteaza si in Kosovo, noua entitate statala aparuta dupa proclamarea la 17 februarie a independentei fata de Belgrad. Misiunea ONU si autoritatile kosovare au spus ca nu vor impiedica desfasurarea votului, desi etnicii albanezi si-ar fi dorit ca influenta Serbiei sa ia sfarsit.

Ca o forma de protest fata de declaratia de independenta a albanezilor kosovari, prezenta la vot a sarbilor din Kosovo va fi probabil masiva, in ciuda avertismentelor lansate de Misiunea ONU, care a anuntat ca nu va recunoaste rezultatul alegerilor, pe care le considera ilegale si nelegitime.

Cu toate acestea, reprezentantii administratiei UNMIK au tinut sa sublinieze ca nu vor lua masuri in forta pentru a impiedica desfasurarea alegerilor. La fel vor proceda si autoritatile kosovare de la Pristina, lucru ce a starnit nemultumirea etnicilor albanezi din Kosovo, care ar fi dorit masuri mai ferme pentru ca guvernul de la Belgrad sa nu-si mai poata exercita autoritatea in recent proclamatul stat Kosovo