Siria a cerut pentru prima dată asistență din partea Uniunii Europene, la două zile după ce un cutremur devastator a ucis peste 11.000 de persoane în această țară și în Turcia vecină, a anunțat miercuri Comisia Europeană, potrivit AFP.

Cutremur in SiriaFoto: Omar HAJ KADOUR / AFP / Profimedia

UE a precizat că va oferi sprijin de urgență suplimentar celor două țări și asistență umanitară de urgență în valoare de 6,5 milioane de euro (7 milioane de dolari) în cadrul uneia dintre cele mai mari operațiuni de căutare și salvare din istorie, prin intermediul mecanismului său de protecție civilă.

„Am primit o solicitare din partea guvernului sirian pentru asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Lenarcic a declarat reporterilor că statele membre ale UE au fost încurajate să contribuie cu asistență, așa cum a fost solicitat.

Un oficial UE a declarat că blocul celor 27 de membri va avea nevoie de suficiente garanții pentru a se asigura că ajutorul oferit ajunge efectiv la cei care au nevoie și că furnizarea oricărei asistențe viitoare a UE nu va rămâne fără monitorizare.

O țară poate solicita asistență prin intermediul mecanismului UE atunci când amploarea unei situații de urgență sau a unui dezastru depășește capacitățile sale de răspuns.

Odată activat, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE coordonează și finanțează asistența oferită de statele membre ale UE și de alte opt țări participante.

Lenarcic va vizita mâine zonele afectate din Turcia.