China a declarat vineri că un „balon” care survolează Statele Unite are scopuri meteorologice civile și alte scopuri științifice și și-a exprimat regretul că a intrat în spațiul aerian american, potrivit Reuters.

SpionajFoto: Stuart Clarke / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Oficiali americani au declarat joi că un balon spion chinezesc zboară deasupra Statelor Unite de câteva zile, în ceea ce ar fi un act de sfidare cu doar câteva zile înainte de o călătorie planificată la Beijing de către secretarul de stat american Antony Blinken.

Într-o declarație făcută vineri seara târziu, Ministerul chinez de Externe a mai spus că va continua să mențină comunicarea cu Statele Unite pentru a gestiona în mod corespunzător situația neașteptată.

„Aeronava provine din China și este de natură civilă, fiind folosită pentru cercetări meteorologice și alte cercetări științifice. Din cauza influenței vânturilor de vest și a capacității sale limitate de control, dirijabilul a deviat de la cursul său prevăzut”, a precizat acesta.

„China regretă că dirijabilul s-a rătăcit în Statele Unite din greșeală din cauza unui caz de forță majoră. China va continua să mențină comunicarea cu partea americană pentru a gestiona în mod corespunzător acest accident”, a precizat acesta.

Pe același subiect: