Parlamentul European a votat joi ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia) şi Andrea Cozzolino (Italia), vizaţi de justiţia belgiană în scandalul de corupţie Qatargate, relatează AFP și Agerpres.

Vot in Parlamentul EuropeanFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Eurodeputaţii au adoptat, prin ridicare de mână, cele două rapoarte elaborate de Manon Aubry, copreşedintă a Grupului Stângii din PE. Votul din PE deschide calea pentru audierea celor doi eurodeputaţi de către anchetatorii belgieni şi confirmă unda verde dată marţi în unanimitate de Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).

Cei doi aleşi europeni, excluşi din grupul europarlamentar S&D şi care au negat orice implicare în scandalul Qatargate, au votat pentru ridicarea propriei imunităţi, potrivit AFP.

În acest scandal de corupţie care afectează imaginea Parlamentului European au fost arestate patru persoane: fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, eurodeputata greacă Eva Kaili, partenerul acesteia, asistentul italian Francesco Giorgi, şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie. Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi.

„Creierul” operațiunii de corupție a semnat un acord cu procurorii belgieni

În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.

Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, suspect-cheie în acest scandal, a semnat pe 17 ianuarie cu Parchetul belgian un acord în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate de închisoare cu executare.

În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata Eva Kaili.