Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, suspect cheie în scandalul de corupţie din Parlamentul European (PE) legat de Qatar şi Maroc, a semnat marţi cu Parchetul belgian un acord în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate de închisoare cu executare, transmit agențiile AFP și Agerpres.

Fostul eurodeputat italian Pier Antonio PanzeriFoto: Emilie Gomez / European Union via Bestimage / Bestimage / Profimedia

„Prin acest memorandum”, precizează Parchetul belgian într-un comunicat, Panzeri „se angajează să informeze anchetatorii şi justiţia în special despre modul de operare, aranjamentele financiare cu statele terţe, schemele financiare folosite şi beneficiarii acestor scheme şi avantajele propuse”.

În plus, Pier Antonio Panzeri, aflat în prezent în arest preventiv în Belgia, va trebui să informeze anchetatorii asupra „implicării persoanelor cunoscute sau încă necunoscute în dosar, inclusiv asupra identităţii persoanelor pe care a admis că le-a corupt”.

În schimbul acestei colaborări, realizată în virtutea legii belgiene asupra statutului persoanelor care încheie cu justiţia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, „pedeapsa pe care o riscă dl. Panzeri va fi efectivă, dar limitată”, mai precizează Parchetul. Această pedeapsă va consta în „închisoare cu executare, o amendă şi confiscarea tuturor avantajelor patrimoniale dobândite, evaluate deocamdată la un milion de euro”, se arată în acelaşi comunicat.

Acuzațiile și suspecții din Qatargate

În vârstă de 67 de ani, Pier Antonio Panzeri a fost arestat la Bruxelles pe 9 decembrie, odată cu arestarea unei vicepreşedinte a Parlamentului European, eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, şi a unui asistent europarlamentar italian, Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili.

Împreună cu Niccolo Figa-Talamanca, un italian responsabil al unui ONG care de asemenea este în arest preventiv, ei au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi corupţie.

Justiţia belgiană a cerut de asemenea extrădarea soţiei lui Panzeri, Maria Colleoni, şi a fiicei sale, Silvia Panzeri. Extrădarea lor a fost validată de un tribunal italian, dar cea a Mariei Colleoni a fost atacată cu recurs la Curtea de Casaţie a Italiei, iar avocatul Silviei Panzeri a declarat luni că urmează o decizie dacă va fi formulat un astfel de recurs şi în cazul ei.

Alţi doi eurodeputaţi social-democraţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, sunt investigaţi şi a fost lansată procedura ridicării imunităţii lor parlamentare.

Secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, este cercetat în stare de libertate pentru corupţie şi spălare de bani.

Cei puşi sub acuzare sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi.

Ce pedeapsă riscă Pier Antonio Panzeri

În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în PE.

Potrivit avocatului său, în urma acordului cu justiţia belgiană, Pier Antonio Panzeri ar urma să primească o pedeapsă de cinci ani de închisoare, din care numai un an cu executare.

Scandalul de corupţie din Parlamentul European

Citește și: