Europarlamentara socialistă greacă Eva Kaili, care este unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, a fost reținută vineri seară la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciunile de corupție care implică Qatar, a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu problema.

Eva Kaili Foto: Petros Giannakouris / AP / Profimedia

Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei dimineața în același caz. Kaili, care este partenera unuia dintre acești patru suspecți, a fost „aresată pentru a fi audiată” de poliție, a spus această sursă.

Eva Kaili, europarlamentar PASOK, a fost exclusă din partid în urma investigațiilor autorităților belgiene cu privire la acuzațiile de corupție, scrie Ekathimerini.

„În urma ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene cu privire la corupția oficialilor europeni, europarlamentarul PASOK, Eva Kaili, a fost exclusă din partid prin decizia președintelui Nikos Androulakis”, a anunțat partidul de centru-stânga.

„De câteva luni, anchetatorii de la PJF (Poliția Judiciară Federală, NDLR) au suspectat o țară din Golf că influențează deciziile economice și politice ale Parlamentului European, prin plata unor sume substanțiale de bani sau prin oferirea de cadouri semnificative unor terți cu o valoare semnificativă pentru poziție politică sau strategică în cadrul Parlamentului European”, explicase, mai devreme, parchetul federal, potrivit La Libre Belgique.

În ceea ce privește beneficiarii, este vorba de personalități care au „o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în cadrul Parlamentului European.

Prin urmare, a fost deschisă o anchetă judiciară pentru presupuse fapte de organizare criminală, corupție și spălare de bani. Au fost efectuate șaisprezece percheziții în Ixelles, Schaerbeek, Kraainem, Forest și Bruxelles.

Printre cei patru arestați se numără un asistent parlamentar atașat grupului Socialiștilor și Democraților (S&D), care este partenerul doamnei Kaili, precum și fostul europarlamentar italian Pier-Antonio Panzeri, de asemenea socialist. Ceilalți doi sunt director de ONG și lider de sindicat de naționalitate italiană.