Grupurile politice din Parlamentul European au votat marți în favoarea revocării din funcția de vicepreședinte a legislativului Uniunii Europene a eurodeputatei elene Eva Kaili din cauza implicării sale în scandalul de corupție care a zguduit blocul comunitar în ultimele zile, anunță Reuters.

Eva KailiFoto: Vidal-EUC-ROPI / PA Images / Profimedia

Kali, unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, a fost arestată și pusă sub acuzare în Belgia alături de alte 3 persoane duminca trecută din cauza suspiciunilor că Qatarul le-a oferit cadouri extravagante și bani pentru a influența procesul de luare a deciziilor la Bruxelles.

Ea fusese reținută preventiv la Bruxelles vinerea trecută.

Scandalul a declanșat indignare în capitala UE și a stârnit îngrijorări printre eurodeputați și ceilalți lideri ai blocului comunitar că incidentul ar putea submina imaginea Uniunii atât în statele membre, cât și printre partenerii internaționali.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat marți că decizia de a o revoca din funcție pe Kaili a fost luată de către conferința președinților grupurilor politice din legislativul comunitar.

Votul mai trebuie acum doar confirmat de plenul Parlamentului European mai târziu în cursul zilei de marți, ceea ce va fi o simplă formalitate dat fiind semnalul trimis de liderii familiilor europene.

Procurorii belgieni afirmă că suspectau de peste 4 luni de zile că o țară din zona Golfului Persic încearcă să cumpere influență la Bruxelles, o sursă apropiată de caz numind statul în cauză ca fiind Qatarul. Oficialii de la Doha au negat imediat orice implicare.

Autoritățile elene au înghețat luni activele lui Kaili din țară după ce polițiștii belgieni au efectuat percheziții la 19 locuințe și la birourile Parlamentului European de vinerea trecută până la începutul acestei săptămâni.

Ei au confiscat calculatoare, telefoane mobile și numerar în valoare de sute de mii de euro.

Eva Kaili neagă toate acuzațiile

Michalis Dimitrakopoulos, unul dintre avocații eurodeputatei, a declarat la postul privat grec Open TV că „poziţia sa este că este nevinovată”.

„Ea nu are nimic a face cu mita din Qatar”, a subliniat el.

Întrebat dacă s-au găsit bani în locuinţa clientei sale, acesta a răspuns că „nu confirm şi nici nu dezmint. Există o confidenţialitate”.

„N-am nicio idee dacă s-au găsit bani sau câţi bani s-au găsit”, a afirmat apoi avocatul.

Tatăl lui Eva Kaili a fost arestat vineri, însă a fost eliberat.

„El este liber, dacă vrea să revină în Grecia”, a mai spus Dimitrakopoulos, prezentat de presa greacă drept unul dintre cei trei avocaţi ai lui Eva Kaili, membră a Parlamentului European din 2014.

Acest scandal a provocat o undă de şoc în Grecia, unde scandalurile şi dosarele de corupţie sunt o constantă în ţară şi alimentează nemulţumirea grecilor.

Mulţi greci şi-au exprimat ruşinea faţă de faptul că această fostă prezentatoare de televiziune şi deputată în Parlamentul grec (Vouli) este implicată în scandalul supranumit de unii analiști „Qatargate”.