Vicepreședintele grec al Parlamentului European Eva Kaili și alte trei persoane au fost inculpate și arestate duminică în Belgia în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupție legate de Qatar, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

Europarlamentarul socialist grec Eva KailiFoto: Eurokinissi / Zuma Press / Profimedia

Parchetul federal nu a dat niciun nume, anunțând că patru dintre cele șase persoane reținute în ultimele 48 de ore au fost plasate în arest preventiv.

Cele patru persoane au fost inculpate de un judecător din Bruxelles pentru „apartenență la o organizație criminală, spălare de bani și corupție", a anunțat parchetul federal într-un comunicat. Alte două persoane au fost eliberate de către judecător.

Potrivit unei surse judiciare, care a vorbit sub protecția anonimatului, Eva Kaili este una dintre cele patru persoane arestate preventiv.

Eva Kaili nu va beneficia de imunitate

Kaili nu a putut beneficia de imunitate parlamentară deoarece infracțiunea de care este acuzată a fost descoperită "în momentul săvârșirii” vineri, a explicat aceeași sursă pentru AFP.

Sursa a confirmat relatările din presă potrivit cărora Eva Kaili era în posesia unor "saci de bani" vineri seară, când a fost săltată de poliția belgiană.

Perchiziții la un alt europarlamentar

Procuratura federală a anunțat, de asemenea, că sâmbătă seară a avut loc o percheziție la domiciliul unui al doilea europarlamentar. Locuința din Bruxelles a Evei Kaili a fost percheziționată vineri seară.

În acest caz, „există suspiciunea că sume importante de bani sau cadouri importante au fost plătite unor terțe persoane cu o poziție politică și/sau strategică în cadrul Parlamentului European care le-ar fi permis să influențeze deciziile acestei instituții", se arată în comunicatul procurorului.

Sâmbătă seara, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a decis o primă sancțiune împotriva Evei Kaili. Vicepreședintele grec a fost lipsit de toate sarcinile delegate de Metsola, inclusiv de reprezentarea acesteia în regiunea Orientului Mijlociu.

Eurodeputații de stânga, printre care Philippe Lamberts, în numele grupului Verzilor din Parlamentul European, au cerut demisia Evei Kaili, care a fost exclusă vineri seară din Partidul Socialist grec.

Cine este Eva Kaili

Eva Kailia are 44 de ani și s-a născut la Salonic, în Grecia. Eva Kaili a fost prezentatoare de știri și jurnalistă a postului de televiziune MEGA din Grecia în perioada 2004-2007.

Din 2007 și-a început cariera politică în țara natală, fiind timp de cinci ani deputat în Parlamentul elen.

În perioada 2013-2014 a fost președintele Centrului pentru egalitatea de gen din cadrul Ministerului grec de Interne. Din 2014, este membru ales în Parlamentul European din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.