Cancelaria lui Alexandr Lukașenko a anunțat vineri că în biroul prezidențial al acestuia a fost instalat un „computer” produs la fabrica de televizoare locală pentru a înlocui laptopul Apple folosit anterior de dictatorul bielorus, relatează Lenta.

Alexandr Lukasenko prezinta minunea tehnologica bielorusaFoto: Captura video

Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă publicat pe site-ul președinției bieloruse cu ocazia vizitei lui Lukașenko la „Expoziția de realizări științifice 'Belarusul intelectual'”.

Comunicatul afirmă că, printre alte activități, Alexandr Lukașenko a vizitat standurile „unde sunt prezentate calculatoarele domestice produse de 'Horizont' și că „echipamente similare au fost deja instalate pe biroul președintelui, în locul unui cunoscut brand occidental”.

Jurnaliștii de la Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, citează însă canalul de Telegram oficial al președinției bieloruse, acesta afirmând că Lukașenko folosea anterior un laptop Apple.

„Sunteți grozavi. Ați arătat că putem face totul. Și oricât de greu a fost, am făcut-o”, le-a transmis Lukașenko celor de la Horizont, compania de televizoare din Belarus care a produs calculatorul de fabricație autohtonă.

Lukașenko a prezentat personal primul „computer” produs în Belarus

În timpul unei întâlniri televizate pe care a avut-o cu tineretul bielorus în luna septembrie a anului trecut, Alexandr Lukașenko a dezvăluit primul laptop despre care afirmă că a fost în Belarus, numindu-l însă în mod repetat „computer”, termen mai degrabă folosit pentru calculatoarele personale de tip desktop.

El a admis însă că doar aproximativ 12% din componentele calculatorului produs la fabrica „Horizont” sunt de fabricație autohtonă, promițând însă că până la sfârșitul lui 2022 procentul va crește până la 30%.

„Dar ce e important este simplul fapt că [el există]. Puteți veni să îl atingeți mai târziu”, a dat el asigurări, afirmând de asemenea că laptopul a fost produs după ce inginerii din Belarus „au fost însărcinați să cutreiere întreaga lume și să găsească cele mai bune din lucrurile pe care noi nu le putem produce - procesoare, software și așa mai departe”.

Vinerea aceasta el a declarat la „Expoziția de realizări științifice” că obiectivul de a ajunge la 30% componente de fabricație autohtonă a fost atins, și că până la sfârșitui lui 2023 acesta va ajunge la 70%.

Belarusul a intrat în incapacitate de plată la jumătatea lunii iulie a anului trecut, potrivit agenției de rating Moody's.