Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a prezentat joi „primul” calculator produs în țara sa, relatând că este produs la o fabrică de televizoare și că doar 12% din componente sunt de fabricație autohtonă.

Alexandr Lukasenko prezinta minunea tehnologica bielorusaFoto: Captura video

„Am făcut o solicitare specială ca acest produs de aici să fie adus la întâlnirea noastră de astăzi. Acesta este primul computer. Numărul unu! - pe care oamenii noștri isteți mi l-au făcut cadou”, subliniază el.

„Aceștia au fost însărcinați să cutreiere întreaga lume și să găsească cele mai bune din lucrurile pe care noi nu le putem produce - procesoare, software și așa mai departe. Cele mai bune! Și să creeze acel computer”, susține Lukașenko.

El admite apoi că doar în jur de 12% din componentele calculatorului sunt de fabricație autohtonă, promițând însă că până la sfârșitul anului procentul va crește până la 30%.

„Dar ce e important este simplul fapt că [el există]. Puteți veni să îl atingeți mai târziu”, dă asigurări Alexandr Lukașenko.

„Dacă nu vi s-ar fi spus că el a fost creat la fabrica noastră de televizoare Horizon, atingându-l nu ați fi zis că e produs în Belarus. Asta ne spune că avem potențial enorm”, conchide acesta.

Belarusul a intrat în incapacitate de plată în luna iulie

La fel ca în cazul Rusiei, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva economiei bieloruse din cauza sprijinului oferit de Lukașenko „operațiunii militare speciale” declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

La jumătatea lunii iulie agenția de rating Moody's evalua că Belarusul a intrat în incapacitate de plată.

Anunțul făcut de analiștii financiari a venit după ce trezoreria de la Minsk a ratat termenul de plată pentru eurobonduri Belarus-27 în valoare de 22,9 milioane de dolari.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat plata în moneda națională, rubla bielorusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Moody's anunțase pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în mai bine de o sută de ani. Ultimul lucru când acest lucru s-a întâmplat a fost după Revoluția Bolșevică când noua conducere a țării a refuzat să plătească vechile datorii acumulate în timpul regimului țarist.

Urmărește ultimele evoluții din a 190-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.