Presa rusa analizeaza cu circumspectie afirmatiile presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, care marti a spus ca a obtinut din partea Kremlinului garantia integritatii teritoriale a tarii in schimbul refuzului de a adera la NATO si confirmarii statutului de neutralitate a statului. Moscova nu a reactionat inca la aceste afirmatii, iar reprezentantii diplomatiei transnistrene au exprimat dubii legate de posibilitatea aranjarii unei astfel de afaceri.

Declaratiile de marti ale presedintelui moldovean, facute intr-un interviu pentru cotidianul Kommersant, au fost senzatia politica a zilei. Voronin a spus ca in curind Moscova va confirma integritatea teritoriala a Moldovei, in schimbul pastrarii neutralitatii militare a acestui stat.

Cotidianul Utro.ro ridica mai multe intrebari in legatura cu acest subiect. "Prima intrebare care se ridica in legatura cu declaratia lui Voronin – pana la ce nivel independentaTransnistriei si eventuala aderare a Moldovei la NATO au aceeasi insemnatate pentru Moscova. Se stie ca NATO evita sa primeasca in randurile ei tari cu conflicte teritoriale nerezolvate. In ce priveste Moldova, nu se poate sune ca ocupa o pozitia esential-strategica in regiunea sa: stransa intre Romania, deja membru NATO si Ucraina, nu are granita comuna cu Rusia", comenteaza publicatia electronica.

Desigur, se mai arata in Utro, Moscova nu este interesata de largirea Aliantei pe seama fostelor republici sovietice. "Admitand, totusi, ca NATO va face pentru Chisinau o exceptie si, in pofida traditiei, va invita Moldova sa i se alature, capacitatea de aparare a Rusiei nu va fi puternic afactata".

Pe de alta parte, pe teritoriul Transnistriei functioneaza o serie de mari intreprinderi industriale care apartin aproape in totalitate mediului rus de afaceri. Sustinand regimul de la Tiraspol, Moscova obtine posibilitatea de a-si pastra prezenta militara si economica in zona. Daca se va intampla ce spune Voronin, fortele de mentinere a pacii vor fi imediat evacuate, iar apartenenta capitalului rusesc va fi pusa la indoiala. Ca atare, se ridica o a doua intrebare - in ce masura afirmatiile lui Voronin corespund realitatii?

In cautarea unui raspuns, scrie Utro, nu trebuie uitat ca procesul de negocieri chemat sa gaseasca o solutie pentru pastrarea integritatii teritoriale a Moldovei, are specificul lui. Printre altele, el ofera participantilor numeroase sanse de a-si consolida propriile pozitii politice si de a manipula opinia publica. In acelasi timp, Voronin a incercat sa bage bete in roate relatiilor dintre Moscova si Tiraspol, straduindu-se sa-i convinga pe transnistreni ca Rusia este gata sa le decida viitorul fara a tine cont si de parerea lor. In plus, el a dorit sa demonstreze comunitatii internationale disponibilitatea la compromis si crearea unei aparente de targuiala politica. Problema e ca nu nici un targ. Dintr-un motiv cat se poate de simplu: Chisinau nu are marfuri pe care sa le ofere Moscovei in schimbul Transnistriei, conchide Utro.