Unul dintre principalii candidati democrati la presedintia SUA, Barack Obama, ar putea oferi posturi-cheie unor politicieni republicani in Administratia sa in cazul in care va ajunge lider la Casa Alba pentru a dovedi ca nu tine cont de culoarea politica atunci cand e vorba de interesul national, sustine timesonline.com. Anuntul a venit cu doar o zi inaintea alegerilor preliminare de marti, care ar putea clarifica numele candidatului democrat la presedintia Statelor Unite.

Potrivit informatiilor, senatorul republican de Nebraska si unul dintre oponentii razboiului din Irak, Chuck Hagel, ar fi vizat de tabara lui Obama pentru functia de Secretar al Apararii, in timp ce liderul republicanilor din Comitetul de afaceri externe al Senatului, Richard Lugar, va prelua sefia Departamentului de Stat. Hagel, care este veteran al razboiului din Vietnam si prieten apropiat al lui John McCain, ar putea candida chiar ca si vicepresedinte, facand pereche cu Barack Obama.

Pe de alta parte, fosta Prima Doamna a SUA ar trebui sa castige alegerile din Texas si Ohio pentru a putea spera la obtinerea nominalizarii partidului la Conventia Nationala din Denver (Colorado), de la sfarsitul lunii august. In ultimele zile, tabara senatorului de New York a lansat o campanie video care o infatiseaza pe Hillary drept candidatul cel mai pregatit sa rezolve crizele internationale. Peste 11.000 de clipuri publicitare, valorand cinci milioane de dolari, au incercat sa demonstreze alegatorilor din Texas si Ohio ca Hillary Clinton are o experienta mai mare in chestiuni de politica externa si de securitate nationala in fata lui Obama.

Clinton l-a criticat pe Obama pentru faptul ca "intregul sau discurs electoral s-a bazat pe o cuvantare tinuta la o demonstratie anti-razboi din 2002", iar declaratiile acestuia "n-au fost urmate de fapte".

La randul sau, senatorul de culoare a beneficiat de peste 16.500 de clipuri publicitare in cele doua state. Barack Obama a respins criticile lui Hillary afirmand ca "adevarata schimbare nu este aceea de a vota pentru razboiul din Irak a lui George Bush si apoi sa spui americanilor ca a fost un vot pentru mai multa actiune diplomatica". Hillary Clinton a votat in 2002 pentru rezolutia care autorizat folosirea fortei impotriva regimului lui Saddam Hussein.

In caz de esec, Hillary s-ar putea retrage din cursa

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, inainte de alegerile de marti din Texas, Ohio, Vermont si Rhode Island, Barack Obama se bucura la nivel national de sprijinul a 50% dintre democrati, in timp ce Hillary Clinton este sustinuta de 40% dintre alegatorii partidului. O ancheta de opinie a CNN a dezvaluit ca senatorul Obama are in Texas un avans de patru puncte in fata lui Clinton (48% fata de 44%), in timp ce, in Ohio, fosta Prima Doamna conduce cu sapte procente in fata senatorului de culoare (47% fata de 40%). Analistii sustin ca, in cazul in care nu se impune in alegerile din Ohio si Texas, nu este exclus ca Hillary Clinton sa-si anunte retragerea din cursa pentru nominalizarea democrata si sa-si concentreze eforturile pentru unificarea formatiunii si sprijinirea lui Obama.

Obama are, in prezent, sprijinul a 1.378 de delegati, fata de cei 1.276 de delegati ce vor vota pentru Clinton. Pentru a castiga nominalizarea partidului, un candidat democrat are nevoie de sprijinul a 2.025 de delegati.

In tabara republicana, senatorul John McCain are suportul a 1.014 delegati si trebuie sa castige sprijinul a mai putin de 200 pentru a deveni candidatul formatiunii pentru Casa Alba. Nominalizatul republican are nevoie de 1.191 de voturi ale delegatiilor. Mike Huckabee are 257 de delegati, in timp ce Mitt Romney, care s-a retras intre timp din cursa electorala, a strans 255 de voturi.