Circa 2000-3000 de studenti din organizatiile studentesti nationale protestau, luni dupa-amiaza, la in centrul Belgradului, iar la marsul pasnic al acestora urmau sa se alature si taximetristii din oras. Tot luni, la Mitrovita, in nordul Kosovo, a avut loc o demonstratie la care au participat circa 10.000 de oameni si care s-a incheiat fara niciun incident, relateaza de la Belgrad, pentru HotNews.ro, jurnalistul sarb Aleksander Vasovici.

"Dupa incidentele din timpul noptii, politia este pretutindeni si pazeste principalele obiective si ambasade. Totodata, conducerea tarii a decis ca Parlamentul sa se intruneasca in cursul serii, in cursul careia va fi proclamata anularea declaratiei de independenta a Kosovo. Iar la Mitrovita studentii promit proteste zilnice", potrivit lui Vasovici.

"Toate aceste proteste nu vor insemna, insa, nimic din punct de vedere al efectelor. Oamenii demonstreaza doar pentru a-si exprima nemultumirea fata de ceea ce se intampla", iar "insemnatatea deciziei autoritatilor de a anula independenta Kosovo este, de asemenea, minora", spune Vasovici.

Acelasi lucru este valabil si pentru o decizie luata astazi de ministerul sarb de Interne, de a-i pune sub acuzatie pe Hashim Thaci si pe alti lideri ai albanezilor din Kosovo pentru ca "submineaza ordinea constitutionala a Serbiei". Deoarece sarbii nu isi pot exercita dreptul de a actiona la Pristina, ei au depus acest ordin de acuzare prin Interpol, ceea ce, in opinia lui Vasovici, "nu inseamna, nici de data aceasta, mai nimic".

Vasovici insista ca, in pofida protestelor, sarbii de rand nu se asteapta la efecte majore din partea UE si a Consiliului de Securitate al ONU, nici chiar atunci cand aud de ostilitatea Rusiei fata de independenta Kosovo, deoarece UE are, in acesta problema, ultimul cuvant, in defavoarea Natiunilor Unite.

Protestele oficiale si stradale de zilele acestea au loc doar pentru ca "Serbia trebuia sa faca ceva, Nimeni nu vrea razboi, nici chiar radicalii", spune Vasovici. Porivit acestuia, "nu stiu daca protestele din noaptea trecuta se vor repeta, dar daca demonstratiile de acum vor continua pana in noapte orice se poate intampla - pot interveni skinheads sau alte grupari radicale".

"Ceea ce nu stim si ne preocupa cel mai mult este care vor fi consecintele acestor evenimente asupra economiei, asupra bursei. In mod evident, aceasta din urma fie va stagna, fie va pierde in perioada imediat urmatoare, dar numai pana cand situatia va redeveni stabila. Trebuie remarcat ca Banca Centrala tocmai a decis sa mentina neschimbata dobanda de referinta, lucru foarte important. Deci ceea ce conteaza cel mai mult, din punctul meu de vedere, este economia - securitatea nu va fi o problema", apreciaza jurnalistul belgradean.